2014. már 23.

Magnussen - Új csillag a Forma 1 egén?

írta: opragyuri
Magnussen - Új csillag a Forma 1 egén?

2007. március 18., Melbourne. Egy bizonyos Lewis Hamilton egy McLaren-Mercedessel a negyedik helyről rajtolva a harmadik helyen ér célba az Ausztrál nagydíjon, élete első versenyén! Az elképesztő tehetséggel megáldott brit újonc az ezt követő nyolc futamon is a dobogón ünnepelhetett, majd az évad utolsó futamán egy(!) ponttal csúszott le a világbajnoki címről pályafutása első Forma 1-es idényében! Hamilton teljesítményét azóta is a száguldó cirkusz egyik, ha nem a legjobb bemutatkozásaként tartjuk számon.

Két nap híján hét évvel később Kevin Magnussen hajszálpontosan végrehajtotta ugyanazt a bravúrt, mint az azóta a Mercedes gyári csapatánál vitézkedő versenytársa. A negyedik rajtpozícióból induló dán újoncot a harmadik helyen intette le a kockás zászló, csakugyan a legendás istálló volánjánál ülve! A Magnussen név ismerős lehet a Forma 1-et követők számára, és nem is véletlenül, de kezdjük az elején, és ugorjunk vissza 1995-be!

Kevin édesapja, Jan ugyanis szintén szerepelt a csúcskategóriában, és csakúgy mint fia, ő is egy McLaren-Mercedessel tehette próbára magát pályafutása első F1-es futamán. 19 éve a csendes-óceániai nagydíjon a vakbélgyulladása miatt távolmaradó Mika Hakkinen helyére ugrott be az akkor nagy tehetségnek kikiáltott pilóta. Ugyan nem tudott pontot, pontokat szerezni az akkortájt nem a legjobb formáját futó McLaren színeiben, de alig másfél év múlva egy teljes szezonra szóló szerződést kötött az akkor a Forma 1-ben bemutatkozó, Stewart Grand Prix-nál.

Nem volt ismeretlen a közeg számára, ugyanis 1994-ben bajnoki címet szerzett az akkoriban a brit Formula 3-ban szereplő csapatnak. Jackie Stewart, háromszoros világbajnok és csapatvezető szerint a dán versenyző Ayrton Senna óta nem látott tehetség volt, ám... Nos, az idősebbik Magnussen nem futott be olyan pályát, mint a brazil: egyetlen pontocskát szerzett 25 Forma 1-es futamán. Éppen az 1998-as Kanadai Nagydíjon elért hatodik helyezése után köszönte meg az addigi munkáját Stewart, Jan nem éppen a legkezelhetőbb karakterét okolván...

Kevinnek sikerülhet az, ami édesapjának nem, és ezt rögtön élete első F1-es versenyén bizonyította. Hogy nem véletlenül került az autóversenyzés csúcskategóriába, jelzi eddigi eredménysora: 2008-ban a dán Forma 3-ban 15 versenyből 11-et megnyerve lett bajnok, 2009-ben a Formula Renault 2.0-ban második, míg 2010-ben a német F3-ban összetettbeli harmadik lett. 2011-ben a brit Formula 3-as bajnokságban szerzett ezüstérme után lépett feljebb az Forma 1 egyik előszobájának tartott Formula Renault 3.5-ös szériájába 2012-ben, amikor is egy év végi hetedik hely után tavaly a bajnoki címet is behúzta a 21 éves versenyző. E sorok írója is tanúja volt a dán pilóta remeklésének a sorozat hungaroringi fordulóján, Magnussen mindkét futamon a második helyen végzett, az első, szombati versenyen a 16. rajtkockából indulva ért fel a dobogóra! A pályára kilátogató magyar nézők szívébe is hamar belopta magát az ifjú tehetség, a lelátón többször is felhangzott a Magnussent éltető szurkolás.

Ám nem csak az alsóbb kategóriákban nyújtott jó teljesítményének köszönheti idei F1-es szerződését a dán. Kevin ugyanis fiatal kora ellenére felismerte, hogy apja hevesebb természete hosszú távon nem lesz kifizetődő számára. A tavaly bajnoki címet hozó idény során is többször láthattuk, hogy mennyire megfontoltan versenyezte végig az évet. Nem keménykedett akkor, amikor más hasonló korú versenyző már beleszállt volna a társába, higgadtan, az év végi elsőséget a szeme előtt tartva gyűjtögette a pontokat. Az eredményei mellett éppen ez a gondolkodás győzte meg a McLaren vezetőit arról, hogy érdemes Magnussent szerződtetni. A megújult Forma 1-ben a nyers tempó és a nyugodt, előrelátó gondolkodás elegye hozhatja a legnagyobb eredményeket, és ebben feltehetőleg a McLaren Button-Magnussen párosa a legerősebb a mezőnyben.

Sokszor elhangzott, hogy kockázatos egy újoncot beültetni egy ilyen patinás istálló autójába, ám a szabályváltozások remek alkalmat adott a csapatnak a rizikózásra. Jó döntésüket jelzi, hogy már az előszezon tesztjei során is az élmezőnyben vitézkedett pilótapárosuk, Magnussen két alkalommal is az élen végzett az időlistán, a már említett idénynyitó Ausztrál Nagydíjról nem is beszélve. Ricciardo kizárása után Magnussen a második helynek, míg rutinos csapattársa is a harmadik helyért járó pontoknak örvendezhetett!

Bár nem tudhatjuk mit hoznak a következő futamok, ám szerintünk érdemes lesz még odafigyelni a a fiatal dánra. A Mercedes nyilvánvaló előnyének ellenére a mezőny sötét lovaként tekinthetünk Magnussenre, meg lennénk lepődve, ha nem gyűjtené be élete első győzelmét bemutatkozó évében. Úgy tűnik, hogy a McLaren alkalmas lehet rá, és a megváltozott szabályok okán az ideinél nagyobb esélye még nem volt az újoncoknak egy-egy kiugró eredmény elérésére. És kitudja, talán még az is sikerülhet neki, amiről Hamilton csak egy ponttal csúszott le bemutatkozó évében...

(Fotók: f1.com, formula.hu, racingfanatic.net)

Szólj hozzá

F1 Formula-1 McLaren Forma 1 Lewis Hamilton Ausztrál Nagydíj Magnussen