2014. jún 19.

Michael Schumacher harcai - Fent és lent II.

írta: opragyuri
Michael Schumacher harcai - Fent és lent II.

Michael Schumacher újra bajnok! Hétfőn kaptuk a hivatalos állásfoglalást: Schumacher a tavaly év végi síbalesetét követően, több mint öt hónap elteltével felébredt a kómából, és elhagyhatta a grenoble-i kórházat. Sok nagy harcot megvívott már életében a hétszeres Forma 1-es világbajnok - most megnyerte a legnagyobbat és legnehezebbet! A jó hír okán megnézzük, melyek voltak Schumi száguldó cirkuszban eltöltött pályafutásának legrosszabb és legjobb, illetve legvitathatóbb és leglenyűgözőbb pillanatai. Schumacher fent és lent, második rész! (Az összeállítás első részét itt olvashatjátok el!)

2001, Német Nagydíj - LENT                 

Egy veszélyes momentum Schumacher hazai nagydíján. A rajt pillanatában problémákkal küszködő címvédő autójába szalad bele nagy sebességgel Luciano Burti, nem kis ijedelmet okozva. Érdemes megfigyelni Schumacher dörzsöltségét: a pálya közepén állítja le autóját, hogy piros zászlóval leállítsák a futamot, és elindulhasson a tartalékautóval - sikerrel járt, ám az újraindított futamon ismét kiesett.

2001, Magyar Nagydíj - FENT

Michael Schumacher, a rekordhalmozó. A klasszis hazánkban, a Hungaroringen ünnepelhette negyedik világbajnoki címét, amellyel utolérte Alain Prostot, és mindössze egyetlen cím választotta el a legendás Juan Manuel Fangiótól.

2002, Osztrák Nagydíj - LENT

Láttunk ugyan nem egyszer csapatutasítással eldöntött helyezéseket a Forma 1 történetében, ám ennyire szemtelen egyik sem volt: Barrichello a cél előtt közvetlenül lassított és engedte át a győzelmet Schumachernek, hogy a német tovább növelje előnyét a pontversenyben. Mint azt később láthattuk, nagy szükség nem volt a helycserére, mindenesetre a csapat és Schumacher ezzel a húzással kivívta a szurkolók ellenszenvét, az eset után pedig hivatalosan betiltották a közvetlen csapatutasítást.

2002, Francia Nagydíj - FENT

Ebben az évben pedig össze is jött Fangio rekordjának beállítása, Schumacher ráadásul minden eddiginél korábban, már júliusban megszerezte a világbajnoki címet. A futamon egy feltörekvő csillag, bizonyos Kimi Raikkonen vezetett, ám a türelmes német megvárta, míg a finn hibázik, és így győzelemmel ünnepelhette ötödik világbajnoki elsőségét.

2002, USA Nagydíja - FENT vagy LENT?

Magunk sem tudjuk eldönteni, hogy az eset egy kedves gesztus volt-e, vagy a Forma 1 újabb megszégyenítése. A fentebb említett ausztriai eset után Schumacher feltehetőleg úgy gondolta, visszaad valamit Barrichellónak, és bevárta őt a célvonalnál - megtehette, elképesztő fölénye volt a vörösöknek egész évben, és már régen zsebben voltak a világbajnoki címek. Az eredmény: 11 ezred (I) másodperccel nyert a brazil.

2003, San Marinói Nagydíj - FENT

Szomorú apropóból került be összeállításunkba ez a futam: a Schumacher testvérek édesanya ezen a hétvégén hunyt el. Hatalmas lelki erőről téve tanúbizonyságot mindketten elindultak a futamon, Ralf a negyedik, Michael pedig elképesztő módon az első helyen ért célba.

2003, Japán Nagydíj - FENT

Schumacher a nyolcadik helyen fejezte be a Japán Nagydíjat, míg a csapattárs Barrichello nyert. De mégis miért számít ez kiemelkedő teljesítménynek? Mert a német ezzel az egy pontot érő nyolcadik hellyel biztosította be hatodik, történelmi rekordot jelentő világbajnoki címét, két ponttal megelőzve Kimi Raikkonent. Klasszikus utolsó futam volt, amely beíródott az F1 történetének aranykönyvébe.

2004, Francia Nagydíj - FENT

Schumacher ezen a futamon újabb bizonyítékot szolgáltatott elképesztő klasszisáról. Rendhagyó, és korábban elképzelhetetlen módon, négykiállásos stratégiával győzte le Fernando Alonsót! Hasonlóan az 1998-as Magyar Nagydíjhoz, ezúttal is egy remek stratégiai húzással nyert a német, erre pedig az akkori mezőnyben feltehetőleg csak ő volt képes.

2004, Belga Nagydíj - FENT

12 évvel első nagydíjgyőzelme után Michael Schumacher Belgiumban hétre növelte világbajnoki címei számát, ami egészen Sebastian Vettel feltűnéséig megdönthetetlennek tűnő rekord volt. Raikkonen a futamon ugyan nagy csatában megverte a németet, ám Schumi így is történelmet írt.

2005, San Marinói Nagydíj - FENT

A német legenda olyan produkciót nyújtott ezen a futamon is, amit a mai napig emlegetnek. Tetemes hátrányt faragott le Alonsóval szemben a gyengélkedő Ferrarival, és bár megelőzni nem tudta, kettejük hosszú körökön át tartó párharca a Forma 1 egyik legnagyobb csatájaként vonult be a sporttörténelembe.

2005, Monacói Nagydíj - LENT

A remek teljesítmény után itt egy vitathatóbb: Schumacher a monte-carlói futam utolsó körében, a  pontszerző helyekért folytatott harcban az utolsó körben előzte meg csapattársát, nagyon sokat kockáztatva, ami miatt majdnem nekiment testvérének, Ralfnak. A manőverrel kivívta a másik két pilóta haragját.

2006, Monacói Nagydíj - LENT

Schumacher újabb vitatott monacói húzása: az időmérő edzés végén, utolsó körén, az élen állva hibát imitált a Rascasse kanyarban, ezzel elállva a szűk utcai pályán az utat, így pedig elvette a lehetőséget Alonsótól arra, hogy jobb kört fusson nála, és megszerezze a pole pozíciót. Azonban az eset miatt megbüntették, így az utolsó helyről kellett rajtolnia, amivel elszalasztott egy győzelmet, ami később nagyon hiányzott a végelszámolásnál... Mellesleg ez a Hillel és Villeneuve-vel történt 1994-es és 1997-es esetek mellett Schumi pályafutásának egyik legvitatottabb tette.

2006, Brazil Nagydíj - FENT

A zseniális zárófutam: Schumacher első visszavonulásának utolsó versenyén nagyon csekély eséllyel indult ahhoz, hogy megszerezze a vb-címet. Ezt tovább tetézte egy időmérős technikai hiba, és egy futam eleji defekt. Később Schumi viszont olyan emberfeletti tempót autózott, amire csak ő képes: másodpercekkel volt gyorsabb a teljes mezőnynél, és végül elképesztő módon a negyedik helyen ért célba, emlékezetessé téve első búcsúját.

2012 Spanyol Nagydíj - LENT

Schumi visszatérése után Mercedeses korszakából inkább már gyengébb, mint jobb pillanatokra emlékezhetünk, ezekből pedig inkább csak egy jellemző példát említünk meg: a német húsz évvel azután, hogy Ayrton Sennát ütötte ki a versenyből a Francia Nagydíjon, Barcelonában az unokaöccs Bruno Sennát tette ki a pályáról, amely miatt rajtbüntetést kapott a következő futamra...

2012 Monacói Nagydíj - FENT

...ami miatt nem indulhatott el az első rajtkockából, amit remek időmérős körével pedig megszerzett Monte-Carlóban. Pont azon a pályán villantott meg valamit klasszisából a veterán Schumi, ahol talán a legkisebbek a különbségek az autók között, és a legtöbbet számít a pilóta tudása... Ezzel megfosztotta magát egy szép eredménytől. Ugyan műszaki hiba miatt végül kiállt a futamról, de ki tudja, ha az első helyen halad, akár spórolhatott is volna...

Így érkeztünk el a második, immáron végleges visszavonulásig, majd 2013 december 29-hez, amikor megtörtént az a bizonyos szerencsétlen bukás a méribeli sípályán... Amint láthattuk, Schumi a pályán is emlékezetes csatákat vívott, ám kétségtelenül mostani küzdelme a legnagyobb mind közül. De csakúgy, mint pályafutása során annyiszor, most sem adta fel a harcot, és felébredt a kómából. A különbség "csak" annyi, hogy ezúttal korábbi ellenfeleivel együtt mindenki, Hill, Villeneuve, Hakkinen, Raikkonen, Alonso és a szurkolók is egy emberként szorítanak neki, hogy mihamarabb felépüljön, hogy ezt a győzelmet is "behúzza". Mi is ezt tesszük: Keep On Fighting, Michael!

(Fotó:bbc.co.uk)

Szólj hozzá

Hungaroring Ferrari Forma-1 F1 Mercedes Formula-1 Michael Schumacher Forma 1 Ross Brawn Formula 1 Kimi Raikkonen Fernando Alonso