2016. már 22.

Búcsú a legendás karéjtól

írta: boldizsarmarci
Búcsú a legendás karéjtól

Magasabb fokozatba kapcsolt a Puskás Ferenc Stadion bontása

2014 június 7-én, a Magyarország-Kazahsztán barátságos válogatott mérkőzéssel elköszönt a közönségtől a volt Népstadion, mai nevén Puskás Ferenc Stadion (a jeles alkalomról mi is megemlékeztünk egy összeállítással, bár azóta volt még egy hivatalos búcsúztató, a bontási munkák megkezdése előtt). A jelenlegi tervek szerint 2020-ig egy új, ultramodern, a legmagasabb nemzetközi besorolással bíró, 68 ezer néző befogadására alkalmas aréna épül a helyén. Az új Puskás a labdarúgás mellett több mint húsz olimpiai sportágat is kiszolgál majd. A modern sajtóközpont mellett lesz 400 férőhelyes VIP lelátó is. Ez az új aréna lesz a 2020-as, vadonatúj rendszerű, országok helyett kijelölt városokban megrendezett labdarúgó Európa-bajnokság egyik helyszíne is. Tizenkétezer tonna acél és százötvenezer köbméter beton kerül felhasználásra a munkálatok során, a régi aréna egyes elemeit pedig, ahogy az a Groupama Aréna építése során is történt, felhasználnak és beépítenek az új létesítménybe. Jelenleg a régi stadion bontása zajlik, ami ismét nosztalgikus, megható emlékeket hozott elő futballkedvelő magyar generációk ezreiből.

ujpuskas_mnsk.jpg

(Fotó: mnsk.hu)

A tervezők és a kivitelezők szeretnék, ha az új aréna emlékeztetne a régire, ezzel ötvözve a csillogó múltat, és a leendő fényes jövőt. Így, ahogy az alábbi fényképen is látható, a régi stadion lelátójának legendás tartópilonjai közül többet is meghagynak, és mintegy beleépítik az új arénát. Emellett megmarad a főépület is a toronnyal, ide múzeumot terveznek. A bontást már a 2014-es búcsúmeccs után megkezdték, sokáig azonban nem haladtak a munkálatok. Közben költségcsökkentés is történt, a megrendelő kérésére némi áttervezés után 76 ezer négyzetméterrel csökkent a teljes új létesítmény területe. A végeredmény azonban így is impozáns lesz.

puskasbontas_hiradohu.jpg

(Fotó: hirado.hu)

A még 7-8 hónapig tartó bontási munkálatok a napokban kapcsoltak magasabb fokozatba. Megkezdték ugyanis a magyar szurkolói szívekben elképesztő emlékeket felidéző, híres, soha be nem fejezett felső karéj bontását (erről az Index készített látványos videót, ami megtekinthető ITT). A szívszorító pillanatokról pedig a magyar válogatott szurkolói csoportjának egyik képviselője készített fényképeket:

puskas_ultrashungary.jpg

puskas2_uh.jpg

puskas3_uh.jpg

(Fotó: Tiringer Csaba - Ultras Hungary)

Bizony, a képek láttán felsejlik bennünk az összes emlék. Életem első válogatott meccse, a magyar-finn, 1996-ból, amire szemerkélő esőben apám vitt el tízéves koromban, és Orosz Feri góljával nyertünk 1-0-ra, én meg örökre magamba szívtam az akkor még Népstadion utánozhatatlan hangulatát, és a közeget, amely azóta sem eresztett el. Vagy az olaszok elleni emlékezetes 2-2, amikor talán utoljára volt csordultig telt ház, és amikor már csak a felső karéjon jutott hely. A meccs, ami után mindenki újra reménykedni kezdett. Aztán a litvánok elleni baki, amikor már-már azt hittük, a végén a tizenegyessel megmenekültünk, de jött a visszafújt szabadrúgás, és a remények megint összetörtek... És annyi, de annyi meccs és emlék... Grúzok, románok, svédek, hollandok, lengyelek, portugálok, finnek, görögök, törökök, pofonok és bravúrok. Néha klubmeccsek, mint a Zalaegerszeg elhíresült Manchester United-verése, ami után örökre megjegyeztük Koplárovics Béla nevét, vagy a Fradi 2004-es UEFA-kupa csoportmeccsei, amiket áthoztak az Üllői útról a Puskásba, így 28 ezer néző láthatta Tőzsér bomba szabadrúgását a Feyenoord elleni 1-1 alkalmával, netán a Debrecen menetelése a BL csoportköréig, amikor a Liverpool, a Lyon és a Fiorentina is ellátogattak Budapestre. És a legfrissebb emlékek, melyek közül is kiemelkedik a hatalmas elégtételt jelentő svédverés, annyi utolsó perces csalódás után... Bizony, reggelig lehetne sorolni. Abban pedig csak bízhatunk, hogy a tervek szerint 2019-re elkészülő új stadiont minél hamarabb megtölti legalább annyi mítosz, csodás eredmény és emlék, mint legendás elődjét...

nepstadion_magyarfutball.jpg

(Forrás: magyarfutball.hu)

 

Szólj hozzá

magyar válogatott labdarúgás magyar foci Magyarország Puskás Ferenc Stadion Népstadion