2016. már 21.

Aranyat érő atlantai kalapács

írta: boldizsarmarci
Aranyat érő atlantai kalapács

Ma 44 éves Kiss Balázs, Atlanta olimpiai bajnok kalapácsvetője

Már a dél-kaliforniai egyetemen tanult marketing és menedzsment szakon, és itt is edzett. Bár a világ legjobbjai között volt, a nagy versenyeken nem igazán jött ki neki a lépés. Az 1996-os atlantai olimpiai játékokig mindössze egy magyar bajnoki aranyat és két ezüstöt, valamint egy ifi Eb-bronzot gyűjtött be, míg 1993-ban amerikai egyetemi bajnok lett. Közben hagyott ki világbajnokságot sérülés miatt, és hiába jutott Eb-döntőbe, ott mindössze 12. lett. 1995-ben már 82,56 méteres országos csúcsnál járt (másodszor döntötte meg saját rekordját), és nyert Universiadét is. Ott volt azonban a nagy kihívás, az atlantai olimpia. Ahol a döntőben 81,24 méterre repült a kalapács, ezzel pedig a veszprémi születésű Kiss nyakába került a magyar atlétika 9., a kalapácsvetők között 4. olimpiai aranyérme.

Kiss Balázs 1972 március 21-én született Veszprémben. Fiatal korától kezdve remek eredményeket szállított, az Egyesült Államokban tanult és edzett, amerikai tréner irányítása mellett. Ifjúsági Európa-bajnok lett 1991-ben, több amerikai egyetemi bajnokságot nyert, a magyar bajnokságokon egy arany- és két ezüstérmet gyűjtött. Talán fontos szerepet játszott fejlődésében kortársa és nagy ellenfele, Gécsek Tibor is, akivel rendszeresen nagy meccseket vívtak kvalifikációkért, magyar bajnoki címekért. Bár országos csúcstartó volt, 1995-ben Universiadét is nyert, sem a világbajnokságokon, sem az Eb-ken, tehát a nagy versenyeken korábban nem jött ki neki a lépés. Ott volt azonban Atlanta, és az 1996-os olimpia, ahol, ha lehet, még nagyobb volt a nyomás, hiszen a magyar csapat egyébként is remekül szerepelt (összesen 7 arany-, 4 ezüst-, és 10 bronzéremmel, és számos pontszerző hellyel zárta a 212 fős magyar csapat a játékokat).

kissbalazs_mno.jpg

Kiss Balázson azonban nem volt nyomás, görcsnek, drukknak, pániknak nyomát sem lehetett látni rajta. Lazán, magabiztosan állt be a dobókörbe. Ezt a hozzáállást talán akkori amerikai egyetemi edzőjének, Dan Lange-nek is köszönhette, aki arra biztatta, ez egy olimpia, úgyhogy élvezze ki minden pillanatát annak, hogy itt lehet, a többi jön magától. Balázs pedig így tett. A selejtezőben első érvényes kísérletével teljesítette a kvalifikációs szintet, és végül a harmadik legjobb eredménnyel jutott be a férfi kalapácsvetés döntőjébe. Ahol nem nagyon hagyott nyitott kérdéseket. Rögtön az első sorozatban az élre állt, 79,28 méterrel. A második körben még érkezett Heinz Weiss, és két centivel túldobta. Ám Kiss erre rögtön reagálni tudott: 80 és fél méter! Aztán jött az a bizonyos harmadik kísérlet: 81,24 méter! Az egész döntő alatt senki még a 81 méter közelében sem járt! Óriási! Viszont hátravan még három, idegtépően hosszú kör... A negyedikben senki nem veszélyes a magyar fiú eredményére... Az ötödikben sem... Már csak egyetlen kör választja el élete legnagyobb sikerétől... És már csak két dobó van hátra. Tombol a hazai közönség, jön az amerikai Lance Deal! Beáll a körbe, dob, ordít, látja, remek a dobása, ez veszélyes lehet az első helyre is, száll a kalapács, becsapódik, és... 81,12 méter! Közel van, de nincs meg! Kiss Balázs integetve gratulál neki, és tudja, már csak egyetlen ember, és egyetlen dobás áll közte, és a nagy győzelem között. Melegítőbe öltözve figyeli az ukrán Olekszej Krikun gyakorlatát... Krikun beáll, dob, ordít, élete egyik legnagyobb dobása, jól láthatóan 80 méter felett, de... de nem lesz elég! Ezt már érezzük, látjuk, tudjuk, de kell még pár másodperc... És megjelenik a hivatalos kiírás: 80,02 méter! KISS BALÁZS OLIMPIAI BAJNOK! Megvan a magyar sport 138. olimpiai aranyérme! Egyben a fiatal nehézatléta karrierjének csúcspontja! Óriási! 

Kiss Balázs ezután ott folytatta, ahol Atlanta előtt abbahagyta. Volt helyezése Grand Prix-döntőben, volt világranglista-második, nyert újabb magyar bajnokságot, és újra megdöntötte a magyar csúcsot, elérte a 83 métert. 1998-ban a budapesti Európa-bajnokságon a második helyen végzett Gécsek Tibor mögött. Jelölték a NOB sportolói bizottságába, de nem kapott elég szavazatot. Sőt, az igazán nagy versenyeken a siker továbbra is elkerülte. Sérülés miatt lemaradt a 2000-es olimpiáról, úton-útfélen doppingolással vádolták (mindmáig sikertelenül), és bár készült az athéni játékokra, 2004 júliusában visszavonult. Később az üzleti életben helyezkedett el, ingatlanfejlesztésekkel és értékesítéssel foglalkozik. Bár elmaradtak a nagy versenyeken a győzelmek, a legfényesebb érmet soha, senki nem tudta elvenni tőle, és nem is fogja. Így teljes joggal írhatjuk le:

Szeretettel üdvözöljük születésnapján Atlanta olimpiai bajnokát, Kiss Balázst!

 

(Fotó: mno.hu)

Szólj hozzá

atlétika kalapácsvetés Olimpia Atlanta Kiss Balázs