2016. már 17.

Dárdai Pál 40! - Találkozunk a BL-ben?

írta: boldizsarmarci
Dárdai Pál 40! - Találkozunk a BL-ben?

A Hertha is szép emlékeket idéző videóval köszöntötte születésnapján mesterét

Dárdai Pál, divatos szóval élve intézmény Berlinben. Négy évnyi pécsi kezdetek, és egyszezonnyi BVSC-s kitérő után 1997-től 2011-es visszavonulásáig szolgálta játékosként, ebből számottevő időn keresztül csapatkapitányként a Hertha BSC labdarúgócsapatát. Ő lett a klub legtöbb mérkőzésen pályára lépett, és legtöbb győzelmet szerzett játékosa. Összesen 372 alkalommal viselte a Hertha mezét, ebből 286-szor a Bundesligában. Visszavonulása után sem hagyta el szeretett egyesületét. Végigjárta a szamárlétrát, utánpótlásedzőként, a többi pedig már velünk élő történelem. A Magyar Labdarúgó Szövetség 2014 őszén a semmiből szövetségi kapitánynak nevezte ki a menesztett Pintér Attila helyére, Dárdai vezetésével pedig a válogatott egy remekbe szabott bukaresti döntetlen után elkezdte gyűjtögetni a pontokat, tétmeccsen Bernd Storck érkezéséig veretlen maradt (egyébként a német kapitánnyal is csak a szinte már tét nélküli utolsó görögök elleni selejtezőt vesztettük el 4-3-ra, utána viszont következett az örökké emlékezetes norvégok elleni pótselejtező...), és az ő nevéhez fűződik, hogy felrázta a válogatottat, és ezzel együtt a teljes magyar labdarúgást. Elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy a nemzeti tizenegy 44 év után újra ott lesz az Európa-bajnokságon. Közben pedig megkapta élete lehetőségét: ideiglenes vezetőedzőnek nevezték ki 2015 tavaszán Berlinben, és itt sem vallott kudarcot: benntartotta a Herthát a Bundesliga 1-ben. Ami pedig ezután következett, az szinte csodaszámba megy: véglegesítették vezetőedzői állását, az ő irányítása alatt formálódott újra a csapat, most pedig, nyolc fordulóval a bajnokság vége előtt a berliniek a tabella harmadik, közvetlen Bajnokok Ligája-indulást érő helyén állnak, három ponttal megelőzve az őket üldöző Borussia Mönchengladbachot! Dárdai Pál tegnap ünnepelte 40. születésnapját, klubja az alábbi videóval köszöntötte a Mestert, akinek mi mást is kívánhatnánk: találkozzunk a BL-ben! Hajtás után pedig szubjektív lista következik, amelyben felidézzük hat emlékezetes mérkőzését játékosként, és edzőként.

6. Az első válogatott gól

Dárdai Pál karrierje első négy felnőtt évét szülővárosa csapatában, a Pécsi MSC-ben töltötte, ahol négy szezon alatt 68 mérkőzésen játszott, 11 gólt szerzett. 1997-ben a BVSC játékosaként 23 találkozón 3 gól volt a mérlege. Bicskei Bertalan a jugoszlávok elleni tragikus vb-pótselejtező utáni, újjáépülő válogatottjába 1998-ban, már a Hertha játékosaként került be, 1998 augusztusában, Szlovénia ellen mutatkozhatott be. Harmadik mérkőzésén pedig meg is szerezte első gólját címeres mezben. Október 10-én, Bakuban, az Azerbajdzsán elleni Eb-selejtezőn a rosszul sikerült első félidő után az 58. percben Dárdai törte meg a jeget, a csapat végül 4-0-ra nyerte meg a találkozót. A videón egyébként olyan figurák tűnnek fel Dárdai csapattársaként, mint a legendás Illés Béla, a felejthetetlen, ma már szakkomentátorként tevékenykedő Sebők Vilmos, vagy az örök Herthás harcostárs, aki végül közel 40 évesen Dárdai játékosa is lett a válogatottban, az itt még szintén ifjú Király Gábor. (Dárdai gólja a videón 01:30-tól látható)

5. Dárdai és a Hertha a Bajnokok Ligájában

Dárdai Pál a Herthában játékosként eltöltött időszaka a klub egyik legfényesebb évtizede volt. Az 1998-99-es bajnokságban a harmadik helyen végeztek, így (igaz, a mezőny 32 tagúra bővítése miatt, de) kiharcolták a jogot, hogy egy szezonnal később az európai klubfutball csúcsán, a Bajnokok Ligájában is megmutassák magukat – Király Gáborral a kapuban, és Dárdai Pállal a középpályán. A selejtezőben 2-0-s összesítéssel ejtették ki a ciprusi Anórthosziszt, a csoportban pedig az AC Milant és a Galatasarayt megelőzve, a Chelsea mögött a második helyen jutottak tovább a második csoportkörbe (akkoriban a legjobb 16 csapatnak még egy második csoportkört rendeztek, négy 4-es csoporttal). Itt már a Barcelona, a Porto és a Sparta Praha mögött sereghajtóként búcsúztak, de így is elképesztő teljesítményt nyújtottak. A csapat talán legemlékezetesebb meccse a világsztárokkal teletűzdelt Milan elleni 1-1-es döntetlen volt a San Siróban, amelyen Király és Dárdai is végig a pályán voltak.

4. Bődületes gól Anglia ellen

Dárdai a Bicskei-korszak után Gellei Imrénél is alapember volt a válogatottban, Várhidi Péter nem számított rá, de Erwin Koeman idején visszakerült a csapatba. 2010 tavaszán, Oroszország ellen búcsúzott el a címeres meztől, de a hivatalos búcsúztatására 2011 márciusában került sor a Puskás Ferenc Stadionban. 2006-ban, Bozsik Péter idején viszont hét meccsen keresztül Dárdai volt a válogatott csapatkapitánya, ezalatt az idő alatt lőtte élete egyik legemlékezetesebb gólját, Anglia ellen, az Old Traffordon.

3. Dárdai, a klublegenda

A rutinos középpályás 2011-ben fejezte be aktív játékospályafutását, a berlini tábor, az Ostkurve pedig elképesztő módon búcsúzott tőle az Olimpiai Stadionban.

2. Csak a románokat oda-vissza!

Az MLSZ 2014 őszén általános meglepetésre a Hertha utánpótlásedzőjeként dolgozó, felnőtt tapasztalattal nem rendelkező Dárdai Pált nevezte ki a megbukott Pintér Attila helyére a válogatott szövetségi kapitányának. A szurkolók körében elképesztő felfokozott hangulatban várták az új kapitány bemutatkozását, aki német mentalitást ötvözött magyar szívvel, és nem a begyöpösödött, belterjes magyar edzői kar nevelte ki. Nem volt azonban könnyű dolga, első mérkőzésén rögtön Bukarestben kellett helyt állnia, több mint ötvenezer tomboló román előtt... A románok a vezetést is megszerezték, nem sok volt már hátra a találkozóból, ekkor azonban szabadrúgáshoz jutottak a mieink, a labda mögé Dzsudzsák Balázs állt. A többi pedig már, történelem...

1. Dárdaira várva...

Dárdai azután, hogy elévülhetetlen érdemei vannak a magyar válogatott Eb-részvételének, a Hertha vezetőedzőjeként is egy év alatt csodát tett. 2015 tavaszán előbb benntartotta a Bundesligában a reménytelen helyzetben lévő csapatot, majd véglegesen kinevezték vezetőedzőnek, azóta pedig szárnyalnak a kék-fehérek. Jelenleg is a tabella harmadik helyén állnak, három pont előnnyel az őket üldöző Mönchengladbach előtt, begyűjtötték már a Leverkusen és a Schalke skalpját is, és már csak nyolc fordulóra vannak az újabb Bajnokok Ligája-indulástól. Ráadásul a Német Kupában is a legjobb négy között járnak már. A drukkerek pedig megőrülnek a sikeredzőért, ősszel a téli szünet előtti utolsó fordulóban a Mainz 2-0-s legyőzése után, így várta a Mestert az ünneplő tömeg...

Mi pedig a még sok-sok sikeres, boldog év mellett mi mást kívánhatnánk a 40 éves magyar csodaedzőnek: Pali, köszönünk mindent, és tudom, te nem szeretsz erről beszélni, mert előbb a munka, de találkozunk a Bajnokok Ligájában!

dardai_bukarest.jpg

Szólj hozzá

labdarúgás magyar foci Bajnokok Ligája Hertha BSC Dárdai Pál