2014. ápr 09.

A tökéletesség mítosza - Sorsdöntő meccs előtt a Bayern München

írta: boldizsarmarci
A tökéletesség mítosza - Sorsdöntő meccs előtt a Bayern München

2014 április 5-e, szombat, Augsburg, SGL Arena. Augsburg-Bayern München 1-0. Első ránézésre egy sima, kieresztős vereség egy rekordidő alatt bajnoki címet szerzett csapattól. Ennél azonban sokkal többről van szó. Nem elég, hogy a szomszédvár kiscsapat összetörte a veretlen Bundesliga-bajnokságról szóló müncheni álmokat, és 90 perc alatt szertefoszlatott elképesztő rekordsorozatokat, de egy még ennél is sokkal nagyobb és fontosabb kincset vett el Pep Guardiola Bayernjétől: A tökéletesség mítoszát. A csapatnak még van esélye visszaszerezni azt, ehhez azonban mindenképpen tovább kell lépnie ma este a Manchester United elleni, ily módon sorsdöntővé nemesedett összecsapáson.

Normális csapat nem csinálna kardinális kérdést abból, hogy elveszített egy számára már tét nélküli bajnokit, miközben a négy nap múlva esedékes, nagyon fontos Bajnokok Ligája-negyeddöntő visszavágóra készül. Ám a Bayern München esetében ennél sokkal többről van szó. Egyrészt, a csapat már csak hat meccsre volt attól, hogy megszerezze a Bundesliga történetének első veretlen szezonú bajnoki címét. Másrészt, európai futballtörténeti értelemben is hosszú rekordsorozatok értek véget Sascha Möldersék győzelmével: megszakadt a Bayern megdöbbentő, 53 meccs óta tartó Bundesliga-veretlensége, ráadásul 65 bajnoki óta a Bayern ellen története első tétmeccses győzelmét megszerző Augsburg az egyetlen, amely nem kapott gólt a Dél Csillagától. Ha pedig még hozzávesszük azt is, hogy Javi Martinez, és Pep Guardiola is először vesztett bajnokit, amióta a Bayern München alkalmazásában áll, a dolog még kellemetlenebb színben tűnik fel.

augsburg_bayern_caughtoffside.jpg

És hogy miért is akkora tragédia ez az apró, jelentéktelen baki a bajorok számára? Azért, mert Pep Guardiola új edzőként a csapatot európai léptékkel mérve is egy következő, érinthetetlen szintre próbálta, próbálja emelni. Guardiola ért az ilyesmihez, Barcelonában már felépített egy dinasztiát. A néhány évvel ezelőtt Európát uraló gránátvörös-kékeknél megvolt a tökéletesség mítosza. Nem nyertek veretlenül bajnokit, viszont behúztak számos nagy trófeát, köztük két BL-serleget, és felépítettek egy olyan játékrendszert, amelynek csodájára járt a világ, amelyre a spanyol válogatott világverő játékát is alapozták. A 2000-es évek második felének Barcelonája történelmi léptékben is jelentős csapat lett, és ebben a Messi-Xavi-Iniesta tengely mellett Pep Guardiolának van a legnagyobb szerepe.

guardiola_notbottomlinewordpresscom.jpg

Guardiola és a nagyratörő Bayern pedig régóta kerülgették egymást. Hoenessék előbb Jupp Heynckessel, és a totális futball 2.0-val felültek Európa trónjára, majd végül sikerült megegyezniük a mesterrel. Bekövetkezett, amitől mindenki tartott: Guardiola leült a Bayern kispadjára. Következhetett az újabb dinasztiaépítés. Már a szezon előtt sem volt kérdés, hogy Pep óriásit vállalt azzal, hogy triplázó, minden fronton címvédő csapat irányítását vállalta el. Az út innen ugyanis a legtöbb irányba csak lefele vezet: ha nem nyernek meg valamit, már mindenképpen buktak. Guardiola azonban megcélozta a csillagokat: a BL történetének első címvédését, és az újabb hazai trófeákat. Filozófiája is viszonylag hamar olvadt egybe a bajorok játékával: a gyors labdaszerzésre, és ellenállhatatlan tempójú, kreatív támadójátékra, és bombaerős befejezőcsatárra alapuló, egész pályát uraló játékot hamar ötvözték Pep labdatartásával, és sok, rövid passzával, így kialakult egy valóban verhetetlennek tűnő, amolyan bajor tiki-taka, amely azért messze áll a korábbi Barcelonától, így a müncheni szurkolók számára is könnyebben emészthető.

Rekordmennyiségű rúgott gólok, alig kaptak, sima továbbjutás a BL-ben, március végén megnyert bajnoki cím, imponáló eredménysor. Hamar egyértelművé vált, hogy hazai porondon ennek a Bayernnek már nincs ellenfele. Sőt, globális léptékben is a legnagyobb ellenfele önmaga. Hogy meg tud-e birkózni a tökéletesség mítoszával. Hogy le tudja-e gyűrni az emiatt a szezon vége felé közeledve egyre csak gyülemlő mentális terhet. Mert az tisztán látszik a játékosokon, és mindenkin, hogy a bajnoki cím, és minden egyéb siker ellenére egyre feszültebbek. És ekkor jött a sorsolás, és a klasszikus ellenfél, a Manchester United. Amely ráadásul idei pocsék szezonja miatt sebzett vadként rontott az Old Traffordon a nagy ellenfélre, és kiharcolt egy olyan eredményt, ami miatt teljesen nyitott a ma esti visszavágó.

Az augsburgi vereség csak még inkább megnövelte a ma esti Bayern-MU tétjét. Nem egyszerűen a BL-trófeáról, nem egyszerűen a legjobb négyről van szó. Míg a United a szezon és Moyes mester megmentéséért harcol, addig a Bayern azért, hogy fenntartsa a tökéletes csapat képét. Ma este az Allianz Arenában nem kevesebb dőlhet el, mint hogy valóban felépül-e Pep Guardiola második dinasztiája. 20:45, München, és a függöny felgördül!

schweini_rooney_thetimescouk.jpg

BAJNOKOK LIGÁJA, NEGYEDDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓK, SZERDA
BAYERN MÜNCHEN - MANCHESTER UNITED (az első meccsen 1-1)

ATLETICO MADRID - BARCELONA (az első meccsen 1-1)

(Képek: caughtoffside.com, notbottomline.wordpress.com, thetimes.co.uk)

Szólj hozzá

labdarúgás Bajnokok Ligája Manchester United Pep Guardiola Bayern München