2014. jún 23.

Tizenhatoddöntő - Megkezdődnek a ki-ki meccsek a focivébén

írta: boldizsarmarci
Tizenhatoddöntő - Megkezdődnek a ki-ki meccsek a focivébén

Ha néhány szóval akarnánk jellemezni a brazíliai labdarúgó-világbajnokságot, elég lenne annyit mondanunk: A meglepetések tornája. A csoportkör eddig lejátszott két fordulója szinte minden csoportban alaposan megborogatta a papírformát. Az előzetesen lesajnált, vagy a továbbjutásra kevésbé esélyesnek kikiáltott kiscsapatok óriási szívvel, és remek játékkal rukkoltak elő, és minimum megszorították nevesebb ellenfelüket, de több esetben nagy meglepetésre le is győzték őket. Hat csapat már két kör alatt továbbjutott a legjobb tizenhat közé, öt (közte a címvédő Spanyolország) pedig biztosan elbúcsúzott. A maradék tíz nyolcaddöntős helyért azonban még ádáz küzdelem várható a csoportmeccsekből hátralévő négy napban. Ma 18 órától a már továbblépő Hollandia és Chile a csoportelsőségért küzd (amelynek jelentősége ezúttal nem kicsi, ugyanis a várhatóan az A csoportot megnyerő Brazília elkerülését jelentené egyben). Ám vigyázó szemünket vessük a 22 órakor kezdődő A csoportos meccsekre, ahol Brazília a már búcsúzó Kamerun ellen biztosítaná be csoportelsőségét, míg Horvátország és Mexikó vélhetően óriási meccset játszik a továbbjutásért.

vb2014eu.jpg

A nagy tornákon mindig az esélytelenebbeknek szurkolók mellett mindenki más is elégedett lehet az eddig látottakkal. Újra villognak ugyanis a legnagyobb sztárok: Neymar duplával kezdte a tornát, Robben a hátán cipeli Hollandiát, talán ez Lionel Messi eddigi legjobb világbajnoksága, Thomas Müller mesterhármassal nyitott, Miroslav Klose utolérte az örök góllövőlistán Ronaldót, Luis Suárez duplával ejtette ki Angliát, és még sorolhatnánk a példákat a remek teljesítményekre. Általánosan elmondható emellett az eddigi meccsek alapján, hogy a lendületes, gyors támadófoci abszolút diadalt aratott a labdatologatós, labdatartós, tiki-takára hajazó játék felett. Valamint azt is leszögezhetjük, hogy betonvédekezéssel itt senkinek nincs keresnivalója. Négy éve Dél-Afrikában kesereghettünk azon, hogy néhány kiscsapat sündisznó-állásban próbálja meg kihúzni a kilencven percet, "csalva" ezzel a focit. Nos, idén Görögországot leszámítva ezt eddig senki nem vállalta fel, és nem is jártak vele rosszul: több esetben meglepték ellenfelüket. A legszebb példa az Uruguayt és Olaszországot is szemre is kifejezetten szép játékkal, magabiztosan legyőző Costa Rica menetelése. De említhetjük Chilét, vagy a Hollandiát ugyan legyőzni nem tudó, de alaposan megijesztő Ausztráliát, vagy a németekkel kibabráló Ghánát is. Ennek köszönhetően a csoportok állása nagyon kiegyenlített, és több ki-ki meccset is játszanak a következő négy napban. Kicsit olyan érzésünk van, mintha két csoportmeccs-kör után tartanának egy "tizenhatoddöntőt" is, egyenes kieséses rendszerben. De ne szaladjunk ennyire előre! Vegyük szemügyre a mai menüt, az A csoportból, ahol Brazília a biztos csoportelsőségért, míg Horvátország és Mexikó egymás ellen a továbbjutásért lép pályára, magyar idő szerint 22 órától.

NEYMARÉK A VILÁG ELLEN

A házigazda Brazília jelenleg 4 ponttal ugyan Mexikóval holtversenyben, de jobb gólkülönbséggel vezeti az A csoportot, azonban szélsőséges esetben még el is búcsúzhat a tornától. Ehhez azonban arra lenne szükség, hogy minél több góllal kikapjon a tornán eddig két vereséget, és nulla rúgott mellett öt kapott gólt begyűjtő Kameruntól - erre azért túlságosan nagy összeggel ne fogadjunk... (pedig 20,5-szörös szorzót kínálnak Eto'óék győzelméért...) Azonban a játék egyelőre nem az igazi, és ezt a brazil szurkolók mellett egyre többen szóvá teszik. A nyitómeccsen hátrányba kerültek Horvátország ellen, és némi bírói segítségre - na meg Neymar klasszisára - is szükségük volt ahhoz, hogy végül talpra álljanak, és megfordítsák a találkozó állását. Ezután viszont, hiába vette mindenki biztosra, hogy legyőzik Mexikót, és továbbmenetelnek, ugyan végigtámadták a meccset, de nem tudtak kifogni az elképesztően, ihletett állapotban védő Guillermo Ochoán, így az utolsó fordulóra maradt a feladat, hogy bebiztosítsák a továbbjutást. Igaz, túl nehéz dolguk nem lesz, hiszen Kamerun teljességgel motiválatlan, és tökéletesen szétesett csapat képét mutatja, míg Brazílián hiába óriási a nyomás, nagyon szeretnék megmutatni, hogy méltóak arra, hogy megfeleljenek a várakozásoknak, és bejussanak otthon a döntőbe.

Neymar(1)sporthir24hu.jpg

Brazília sikerét támasztja alá az egymás elleni statisztika is: a két csapat három alkalommal találkozott egymással, két brazil sikert, és egy kameruni győzelmet hoztak ezek a meccsek, a gólkülönbség 5-1 a Selecao javára. Ebből az első volt világbajnoki találkozó, 1994-ben a későbbi győztes brazilok a csoportkör második fordulójában Romário, Márcio Santos és Bebeto góljaival győztek Milláék ellen.

Intő jel azonban, hogy legutóbbi találkozójukon, a 2003-as franciaországi Konföderációs Kupán az afrikaiak 1-0-ra győzni tudtak, Samuel Eto'o góljával. Igaz, akkor egyrészt Kamerun csoportelsőként továbbjutott, míg a brazilok elbúcsúztak, ráadásul az akkori keretekből már csak mutatóban maradtak játékosok. (Kamerun azon a tornán a döntőig jutott, ott azonban az elődöntőben összeeső, majd később életét vesztő Marc-Vivien Foét gyászoló afrikaiak kikaptak a házigazda franciáktól...) Egy biztos: minden eddigi meglepetéseredményt figyelembe véve a torna legnagyobb szenzációja lenne, ha Luiz Felipe Scolari csapata nem tudná begyűjteni a három pontot. Hogy a folytatásban, az egyenes kiesésben mi lesz, az pedig már egy teljesen másik történet...

DALMÁT TÁMADÓGÉPEZET VS. MEXIKÓI FAL

Horvátország a braziloktól elszenvedett vereség okozta feszültséget Kamerunon vezette le: többek között a csapatba egymeccses eltiltását követően visszatérő Bayern-ász, Mario Mandzukic duplájával 4-0-ra gyalogoltak keresztül az Alex Song őrült ütése nyomán több mint egy félidőt emberhátrányban játszó, ezúttal megszelidített Oroszlánokon. Közben Guillermo Ochoa, és a betonvédelem hozott egy pontot Mexikónak, így a közép-amerikaiaknak már négy van, míg ellenfelük hárommal áll. Ennek köszönhetően Javier Hernándezéknek a döntetlen is elegendő lehet a horvátok elleni ki-ki ütközeten, ám elnézve a dalmát támadógépezetet, Mandzukiccsal, Oliccsal, vagy a friss BL-győztes Real-klasszis Luka Modriccsal, hiába remek és agresszív a veterán Márquez által vezetett védelmük, nem játszhatnak ikszre. A statisztika mindenesetre mellettük szól: eddigi egyetlen összecsapásukat a 2002-es világbajnokságon rendezték, ekkor a bronzérmesként érkező, ám az Aranygenerációból már több játékost is nélkülöző, később csoportharmadikként búcsúzó horvátok 1-0-s vereséget szenvedtek a G csoport nyitómeccsén, a Blanco tizenegyesével diadalmaskodó Mexikó végül a csoportot is megnyerte (hogy aztán az USA ellen simán elvérezzen a nyolcaddöntőben...).

Azonban a horvátokat nem csak a revánsvágy fűti, hanem az is, hogy az emlegetett 1998-as csoda óta nem értek el nagy sikert. Jelenlegi keretük azonban nagyon együtt van, fiatal reménységek és rutinos sztárok jó egyvelege, a fanatikus horvát szurkolók pedig mindenre készen állnak azért, hogy újabb zajos siker felé hajszolják fiaikat. Horvát rohamokra, és agresszív mexikói védekezésre számíthatunk, a végeredményt ugyan megtippelni sem merjük, de egy biztos: óriási meccs lesz...

(Képek: vb2014.eu, sport.hir24.hu)

Szólj hozzá

labdarúgás Ausztrália Brazília Spanyolország Horvátország Hollandia Mexikó Chile Fernando Torres David Villa Neymar Kamerun Arjen Robben Vicente del Bosque Brazuca Javier Hernández Luka Modric Samuel Etoo Luiz Felipe Scolari Tim Cahill Mario Mandzukic