2014. ápr 12.

Hármas versenyfutás - Az Atletico is harcban a spanyol bajnoki címért

írta: boldizsarmarci
Hármas versenyfutás - Az Atletico is harcban a spanyol bajnoki címért

Hat forduló. Ennyi maradt hátra az idei spanyol labdarúgó-bajnokságból. Hat mérkőzés, amelyen a Real Madrid-Barcelona-Atletico Madrid trió eldöntheti, melyikük emelheti magasba 2014-ben a Primera División bajnokának járó trófeát. Igen, trió, ugyanis hosszú évek építkezése után kijelenthetjük: az Atletico Madridnak reális esélye van arra, hogy megtörje a két nagy uralmát. Amennyiben Diego Simeone együttesének sikerül a bravúr, és az élen végeznek - amelyik jelenleg 79 pontjával vezeti a tabellát, a 78 pontos Barcelona, és a 76 pontos városi rivális Real előtt -, úgy 2004 után először fordulhatna elő, hogy nem a Real-Barca duó egyike üljön fel Spanyolország futballtrónjára. A véghajrá előtti európai bajnoki körképünket a La Ligával folytatjuk.

blogdelrealmadrid.jpg

Élmezőny

Hosszú évek óta nem volt arra példa, hogy ne a Barcelona és a Real Madrid küzdjenek meg a spanyol bajnoki címért. Az a szisztematikus építőmunka azonban, amelyet most már jópár idény óta a fővárosi kistestvérnél, az Atletico Madridnál folytatnak, és amelyről BL-beharangozónkban már mi is értekeztünk, lassan, de biztosan meghozza az eredményét. A Matracosok az elmúlt szezonokban nyertek két Európa-ligát, tavaly pedig már a harmadik helyen zárták a bajnokságot, és ennek jogán elindulhattak a Bajnokok Ligájában. Ahová valósággal berobbantak: simán jutottak tovább a csoportból, nagyobb megerőltetés nélkül ejtették ki a Milant a nyolcaddöntőben, hogy aztán a következő körben éppen a hazai rivális Barcelona skalpját begyűjtve bejussanak a legjobb négy közé. Az elődöntőben José Mourinho Chelsea-je vár rájuk, akiknek igencsak össze kell kapniuk magukat, ha Diego Costáék útjába akarnak állni.

Ami pedig a La Ligát illeti: Az Atletico négy döntetlen, és mindössze három vereség mellett huszonötször hagyta el győztesen a pályát, és hat körrel a vége előtt vezeti a tabellát. Ráadásul még veretlen a rangadókon, idegenben legyőzte a Realt, a Vicente Calderónban pedig döntetlenre hozta a városi derbit, míg a Barca elleni őszi meccsen is otthon tartott egy pontot. Ez pedig nem sok jóval kecsegtet a másik két nagyra nézve. Ha mindhárom csapat tartani tudja a helyét, akkor pedig akár az utolsó fordulóbeli, Camp Nouban megrendezésre kerülő Barcelona-Atletico egy vérbeli bajnoki döntővé is alakulhat. Akárhogy is lesz, a semleges szurkolók már örülhetnek: egyrészt végképp megtört a két nagy egyeduralma, másrészt Simeone csapata kifejezetten élvezhető játékot nyújt. A csapat elképesztően egységes és stabil, remekül mennek át támadásba, kreatív a középpályájuk, és Diego Costa személyében tökéletesen sikerült pótolni a Monacóba távozott Radamel Falcaót. Mindenesetre a három dobogóst összesen három pont választja el egymástól - ember legyen a talpán, aki megmondja, ebből mi lesz.

theguardian.jpg

Üldözőboly

Amilyen szoros a dobogó, akkora rés tátong a harmadik és negyedik helyezett között. Ez már régóta fájdalmas sajátja a spanyol ligának, viszont az Atletico példája is mutatja: van remény felérni az óriások szintjére. A Bilbao, Sevilla, Sociedad, Villarreal négyesből játékoskeret és teljesítmény alapján is erre bármelyik csapat képes lehet. Szépen gyűjtögetik a pontokat, a Sevilla ráadásul az Európa-liga elődöntőjében is képviseli Spanyolországot, éppen a hazai rivális Valencia ellen. Az ellen a Valencia ellen, amelyiknek elmúlt évekbeli szereplése, és játékoskerete alapján egyértelműen a dobogón lenne a helye, de a bajnokságban idén csak botladoznak. Tíz pontra vannak a nemzetközi kupaindulást érő hatodik helytől, és a Király-kupában is már búcsúztak, így egyetlen reményük a nemzetközi porondra az Európa-liga megnyerése lenne. Amelynek idei döntőjét történetesen Torinóban rendezik, és a másik ágon még versenyben van a Juventus...

Üdítő meglepetés a szezonban az Athletic Bilbao, amely új stadionjában szinte verhetetlen. Hogy nem áll harcban a bajnoki címért, azt csupán annak köszönheti, hogy idegenben viszont kevés rapszodikusabb csapat van náluk az egész mezőnyben. Igaz, még így is negyedikek a vendégtabellán is, de lemaradásuk itt jön ki a nagy hármassal szemben. Ha viszont az új San Maméstől távol is megtanulnak sikeresek nyerni, jövőre akár meglepetést is okozhatnak. Valóban óriási meglepetés lenne, ha odaérnének a dobogóra jövőre, hiszen utoljára 1984-ben tudtak bajnokságot nyerni. Idei negyedik helyük, és Bajnokok Ligája-indulásuk viszont nem forog veszélyben. Üdítő színfolt lesznek az elitliga mezőnyében.

hatharom.jpeg

Alsóház

Amilyen szoros a dobogós helyekért vívott harc, olyan éles a tabella alsó felében vívott harc a kiesés ellen. A kilencedik Levantét, és a 19. helyen tanyázó, már kieső Almeríát mindössze tíz pont választja el. Hogy itt mi lesz a végelszmáolásnál, azt talán még nehezebb megjósolni, mint a dobogót... Egyedül a Betis szomorú búcsúja tűnik biztosnak: a második számú sevillai csapatnak nyolc egység a lemaradása az előtte állótól, és tíz az utolsó, még bennmaradást érő helytől. Hosszú évek után tehát biztosnak tűnik, hogy sevillai derbi nélkül maradunk a Primera Divisiónban.

Betis.jpg

Primera División, 2013/14, végeredmény, tippek:

Marci:
1. Atlético Madrid
2. Real Madrid
3. Barcelona
4. Athletic Bilbao
5. Real Sociedad

Gyuri:
1. Barcelona
2. Real Madrid
3. Atlético Madrid
4. Athletic Bilbao
5. Sevilla

(Fotók: blogdelrealmadrid.com, theguardian.com, hatharom.com, insidespanishfootball.com)

Szólj hozzá

labdarúgás Barcelona La Liga Lionel Messi Real Madrid Cristiano Ronaldo Primera División Atletico Madrid Carlo Ancelotti Tata Martino Diego Simeone Diego Costa