2014. ápr 25.

Elhunyt Tito Vilanova - immáron örökös bajnok...

írta: boldizsarmarci
Elhunyt Tito Vilanova - immáron örökös bajnok...

vilanova_1398459628.jpg_640x521

Mindössze alig több mint 45 esztendő jutott neki. Ezalatt az idő alatt azonban remek pályát futott be a futball világában. Barcelonai nevelésként 13 évig volt profi játékos, a Celta Vigo színeiben az is megadatott neki, hogy 26 meccsen a spanyol élvonalban lépjen pályára. Minden csapatában hasznos, stabil középpályásnak bizonyult. Miután nem tudta magát beverekedni a Barca kezdőcsapatába, egy kis klub, a Figueres alkalmazásába állt. Három éven belül harmadikak lettek a másodosztályban. Az osztályozót azonban elveszítették a Cádiz ellen, így ekkor még nem lett Primera Division-játékos. Nem úgy egy szezonnal később, a Celta játékosaként. Jó futballista volt, de játékosként a nagy áttörés elmaradt. Három évvel visszavonulása előtt, egy Katalán Kupa-meccsen a Lleida színeiben gólt szerzett a Barcelona ellen. A sors iróniája, hogy Vilanova későbbi sikerei helyszínén egy fiatal portugál edzősködött Louis van Gaal segítőjeként: bizonyos José Mourniho. Igen, Mourinho, a Vilanova-féle Barcelona legnagyobb és legnemesebb ellenfele. Ráadásul ez a találat volt az első bekapott gól Mou edzői pályafutása során...

2003-ban edzőnek állt a harmadosztályban, de az igazi áttörés 2007-ben jött el. Ekkor került a Barcelona B kispadjára Pep Guardiola mellé. amivel 2008-ban feljutást ünnepelhetett. Ekkor szintet léptek, és átvették a Rijkaard-Neeskens holland duó helyét a nagyoknál. A páros pedig együtt felépítette a dinasztikus Barcelonát, és a következő négy év a gránátvörös-kékek történetének legsikeresebb időszaka volt. 14 trófeát nyertek együtt, mielőtt Guardiola elment a Bayern-korszak előtti egyéves pihenőjére. 2012-ben pedig egyedül maradt a feladattal a Barcelona kispadján.

Ekkor már dolgozott szervezetében a halálos kór, de egy daganatot még sikerült eltávolítaniuk az orvosoknak. 2012 decemberében, már vezetőedzői minőségében azonban újabb rossz hír érte: betegsége kiújult. Kemoterápiás kezelés, és kényszerpihenő következett, és Messiék ezalatt a Mesterért is játszottak. Mire Vilanova márciusban visszaült a kispadra, a csapat már a bajnokság elsőszámú esélyese volt. Meg is nyerték, majd Tito betegsége miatt visszavonult a kispadtól.

Nagy harcos volt, betegségével is nagyot küzdött, mielőtt legyőzte a kór. Eredményeit azonban senki nem veheti el tőle. Nagy edző, és örökös bajnok... Tito Vilanova, nyugodj békében!

(Fotó: NSO)

Szólj hozzá

labdarúgás Barcelona Tito Vilanova Primera División