2014. már 21.

Skót gyógyír angol bajra: holland tripla

írta: boldizsarmarci
Skót gyógyír angol bajra: holland tripla

Van Persie megmentette A MU szezonját, és David Moyes állását

Sokan sokféle cifra jelzővel illették David Moyes munkásságát a Manchester United menedzsereként. Az Evertont stabil élcsapattá gardírozó skót az idei szezon előtt vette át az angol rekordbajnok, címvédő MU vezetését honfitársától, a páratlan sikerei miatt legendássá vált Sir Alex Fergusontól. Moyes ugyan magabiztos lelkesedéssel vetette bele magát a munkába, ám a Vörös Ördögök kispadja izzó vastrón egy újonc edző számára. Moyes számos alkalommal csúnyán meg is pörkölődött az idény során, ám szerda este bebizonyosodott: el nem égett, sőt, a bravúrra is képes, ha az állásáról van szó.

dailymailcouk_moyesfergi.jpg

 Az összes United-szurkoló ismerősömtől végighallgattam már az elmúlt fél év során, hogy Moyes egy hozzá nem értő pancser, aki tönkrezúzza Ferguson örökségét, aki meggyalázza a klub hagyományait, és aki egy bajnoki címvédő játékoskeretből képtelen kihozni, amit pedig kötelessége lenne. Igaz, ami igaz, az angol rekordbajnoktól, a Premier League elmúlt huszonegynéhány évének majdhogynem egyeduralkodójától a legenyhébb szavakkal élve is méltatlan teljesítmény egy hetedik hely a tabellán, és a korai búcsú az FA-kupától, valamint a Ligakupától. Az eredmények mellett a legfájdalmasabb, hogy a csapat lényegében az összes rangadóját elbukta a szezonban (a Liverpool például hosszú évek után tudott győzni az Old Traffordon, nem is akármilyen különbséggel, 0-3-ra), ráadásul kilátástalan játékkal. Bizonytalan védekezés és gyenge kapusteljesítmény mellett gólképtelenség elöl. Pedig a játékosok ugyanazok, akik 2013 májusában bajnoki címet ünnepeltek. Ugyanúgy Wayne Rooney vagy éppen Robin van Persie rohamozza az ellenfelek kapuját. Ugyanúgy Nemanja Vidics a védelem oszlopa (igaz, ő például már nem sokáig, hiszen a nyártól az Inter játékosa lesz). De akkor mi lehet a baj? Moyes nem elég jó edző? Nem ért hozzá?

moyes_manchestereveningnewscouk.jpg

Korántsem mondanám. Aki több mint tíz évet lehúz egy erős középcsapatnak tekinthető klubnál, akit többször választanak a hónap menedzserének, az nem lehet rossz tréner. Többen mondják, hogy talán túl nagy volt rá a kabát. Hogy nézze meg mindenki, Guardiola is hogy átvette a Bayern-dinasztiát Heynckestől, akkor Moyesnak miért nem megy? Azért egy dolgot ne felejtsünk el. Olyan örökséget, amit Sir Alex hagyott maga mögött (13 bajnoki cím, 5 FA-kupa, 4 Ligakupa, 9 Community Shield, 2 BL, 2 klubvilágbajnokság, 1 KEK) lehetetlen gördülékenyen átadni. Ép elmével nehéz felérni, amit Fergie felépített Manchester vörös felében. Ekkora kabátot azt hiszem, talán senki nem tudna komfortosan hordani. Persze, hogy a kezdetek nehézkesek lehetnek. És a legfontosabb: a kezdetek szó akár egy egész szezont is jelenthet. Mert mikor cselekszik helyesebben egy klubvezetés? Ha a sikerekhez szokott publikum nyomásának engedve, fél év után meneszti Moyest, végleg anarchiába taszítva ezzel a csapatot, és elvágva a szezon közben esett csorbák kiköszörülésének utolsó esélyeit is? Vagy, ha bízik a skót mesterben, türelmesen kivárja, amíg Moyes az egyébként nagyon erős és öntudatos játékoskeretet a saját képére formálja, és benyeli a kudarcokat? Ne feledjük, Sir Alexnek hét év kellett az első bajnoki címhez! Igaz, ő nem egy sikerei csúcsán lévő gárdát vett át, hanem felépítette a saját birodalmát. De öröksége nagyon súlyos. A Moyest a pokolba kívánóktól pedig csak annyit kérek: nevezzék meg, ki lenne alkalmasabb nála, kivel menne pillanatnyilag jobban a szekér?

footballpantheoncom_ferguson.jpg

Hogy a játékosok partnerek a csapatépítésben, azt tökéletesen bizonyította a szerda esti Bajnokok Ligája nyolcaddöntő-visszavágó. A legrangosabb európai kupasorozat a MU utolsó esélye a pocsék szezon megmentésére, ám itt is sikerült lehetetlen helyzetbe hozniuk magukat. Az első meccsen Athénban az Olympiakosz vendégeként 2-0-ra kaptak ki. Ezzel az elmúlt évek legnagyobb, bravúros fordítására volt szükségük a továbbjutáshoz. A játékosok megtehették volna, hogy úgy gondolkodnak: elegük van Moyesból, aki nem tud bánni velük, a szezon már úgyis elment, akkor legalább essenek ki innen is, és kapnak valami normális edzőt. Nem, ők ezer sebből vérezve is beálltak a Mester mögé. Igazi csapatként harcoltak a szinte minden oldalról támadott trénerért, aminek meg is lett az eredménye. A 40 éves, a csapatban 1991-ben bemutatkozó élő legenda, Ryan Giggs, valamint a mesterhármast szerző Robin van Persie vezérletével a United végrehajtotta a nem várt bravúrt, és bejutott a BL legjobb nyolc csapata közé.

Egy biztos: a viharfelhők nem tűntek el a manchesteri égről, talán épphogy csak a villámlás és a szélvihar hagyott alább. De él a remény, még akkor is, ha a mezőny megmaradó másik hét csapatából nem tudok olyat mondani, aki ellen a jelenlegi Vörös Ördögök eséllyel indulnának. Igaz, a szerdai fordítás után már nem mondok semmit. Egy biztos: a sebzett Ördög a legveszélyesebb, pláne, ha a Főnökért küzd. Akik pedig temették Moyest, egy kicsit gondolják át az álláspontjukat. A többi kiderül a ma délutáni sorsolás után.

sorsolas_sporthir24hu.jpg

(Fotók: sport.hir24.hu, Daily Mail, footballpantheon.com, Manchester Evening News)

Szólj hozzá

Robin van Persie Bajnokok Ligája Manchester United Sir Alex Ferguson David Moyes Ryan Giggs Olympiakosz Pireusz