2014. jún 13.

Brazíliai napló I. – Összeesküvés-elméletek magasfokon

írta: boldizsarmarci
Brazíliai napló I. – Összeesküvés-elméletek magasfokon

Csupán egyetlen mérkőzésen vagyunk túl a 2014-es labdarúgó világbajnokságból, de az indulatok máris nagy erővel törtek felszínre a futballkedvelő közvéleményből. Az önmagához, és az egyébként elképesztően felpörgetett elvárásokhoz képest gyengén teljesítő házigazda brazilok a torna nyitómeccsén öngóllal, valamint kamuszagú tizenegyessel győzték le végül 3-1-re Horvátországot. Az Internet népe pedig máris hangosan felzúdult, az összeesküvés-elméletek gyártóinak fantáziája pedig ezer fokon ég. A nagy FIFA-trükk, a kötelező brazil győzelem, és egyéb fantazmagóriák, avagy üdv a 21. században, ahol semmi sem az, aminek látszik (vagy mégis...)!

neymartroll.jpg

- Öhm, halló, Felipao?
- Ki beszél?
- Itt Joseph! Joseph Blatter!
- Sepp, öreg cimbora! Miújság, te zsivány? Csak nem azt akarod mondani, ezzel a japánnal akarod elintézni a biztos győzelmünket?
- Ez nem vicc, Felipao! Pontosan tudod, mennyi múlik azon, hogy ti itt most nyerjetek! A japán szövetség elképesztő mennyiségű pénzzel tömte meg a zsebünket ezért, azt hittem, megegyeztünk!
- Ne görcsölj már, Sepp! A horvátokat már éppen eléggé lenulláztátok nekünk, amikor az elmeháborodott Simunic mellé még a jó Mandzukicot is elmeszeltétek! És ne felejtsd el, azért a játékosaim egy picit futballozni is tudnak!
- Nem ezért hívtalak, Felipao. Muszáj nyernetek, nincs mese. Ha nem megy magatoktól, akkor is minden le van zsírozva. Ha kell, kamutizenegyest kaptok, az még belefér, magyarázható, volt már ilyen nem egyszer.
- Akkor, mi a gond?
- Hívtak a szingapúriak. A győzelmetek tuti, azzal nincs mit tenni. Viszont sokan, túl sokan fogadtak egygólos győzelemre, és nulla horvát gólra. Kell egy horvát gól, méghozzá minél hamarabb. Niko Kovac egyszerűen rámbaszarintotta a telefont, úgyhogy kell egy öngól. Válassz egy madarat a kezdőcsapatodból. De hitelesnek kell lennie!
- Hmm. A szokásos tarifa jár érte? Az UEFA-sok már a Chelsea-nél is megvezettek nem egyszer.
- Ne aggódj, a szingapúriak korrektek. Mégiscsak belőlünk élnek.
- Végül is megoldható. Marcelo pont jó lesz.
- Rendben. De nehogy elszúrjátok nekem! És nagyon fontos, a szünetben nem szabad vezetnetek! Utána viszont kell még legalább két gól. Az se baj, ha Neymar rúgja.
- Jól van, jól, ne aggódj, Sepp! Számíthatsz ránk! Brazília, szamba, meg minden! Egy fél ország hálás neked!
- Csak nehogy a másik fele szétverje a hálálkodókat!
- Na ezt majd egy pezsgő mellett megvitatjuk, barátom! Akkor este találkozunk!
- Kéz- és lábtörést, Felipao!

MARCELO-OWN-GOAL.gif

Ilyen, és ehhez hasonló összeesküvés-elméletekkel van tele a világháló a tegnapi, Brazília-Horvátország világbajnoki nyitómeccs után. Senki ne értsen félre: a gyomrom forog a modern labdarúgástól, és mindentől, ami átszövi: a korrupció, a milliárdok hajhászása, az olajsejkek játszóterévé tett játékospiac, a bunda, a csalás, az általános mentalitás, a sorsolások befolyásolása, és minden, olyan létező és valós probléma, ami a modern futballt fertőzi az elmúlt évtizedekben. De hadd legyek egy kicsit naiv álmodozó, és egy elnézett tizenegyes után hadd ne kiáltsak őrült csalást, és tervezett világbajnokságot a futball ünnepén, a tornán, ahol tényleg mindenki a legjobbat akarja kihozni magából. Emellett feltennék néhány kérdést: nem volt még olyan fontos mérkőzés, amelyiken a játékvezető elnézett volna egy szituációt döntő pillanatban? Puskástól nem vették el az 1954-es döntőn az egyenlítő gólját tévesen? (Jó, tudom, biztosan a szabadkőműves angol lobbi állt bosszút a 6-3-ért...) 1966-ban Hurst gólja tényleg gól volt az NSZK ellen (igen, én is hallottam, szép legenda a szovjet partjelző és Sztálingrádos mondata)? És a példák sorolhatóak. Igen, a mérleg másik nyelvén ott vannak a nyilvánvaló csalások. Ott van a 2002-es torna, a házigazda dél-koreaiak Olaszország, valamint Spanyolország elleni meccse. (Azért simán benne van a pakliban, hogy az olasz meccset vezető Byron Moreno mögött nem is a FIFA áll, az ecuadori spori otthon is botrányba keveredett, azt csiripelik a madarak, hogy még le is akarták lőni, na meg volt valami heroincsempészes ügye is...) És igen, nyilván nagyon fontos volt mindenkinek, a braziloknak, a FIFA-nak, a világfutballnak, hogy a Selecao nyerjen a nyitányon. Ez az egész tornát meghatározhatja. De könyörgöm: a házigazda nem volt előnyben minden tornán? Anglia hol nyerte egyetlen világbajnokságát? Chile melyik országban szerzett világbajnoki bronzérmet? Argentína hogy menetelt a döntőig és a végső győzelemig 1978-ban, többek között a mieink kárára? Ne akarjunk egy tévesen benézett tizenegyesből hosszú távú következtetéseket levonni, még akkor sem, ha annyira egyszerűnek is tűnik minden! A horvát védő kezei ott matattak a brazil válla környékén, a jó Nisimura pedig benézte, és megette a szitut. A végére pedig bedarálták az elfogyó horvátokat, akik azért, lássuk be, gyengébb játékerőt képviselnek, még ha nem is futballoztak a meccs nagy részében feltűnően gyengébben. Nem tisztem sem a velejéig romlott, a futballt sok szempontból tönkretevő FIFA-t védeni, sem a braziloknak szurkolni (úgyis mindig a németek nyernek, Lineker is megmondta! :) ), de szerintem mindenki higgadjon le, bontson fel egy gyöngyöző, behűtött bambit, és kezdjen el matekozni a Nagy Spanyol-Holland Összeesküvésen. A többit pedig hagyja meg a trollkommentelőknek.

A SZÁRAZ TÉNYEK: Brazília többek között egy tévesen befújt tizenegyesnek köszönhetően Neymar két góljával, valamint Oscar találatával 3-1-re legyőzte a Marcelo öngólja után még vezető Horvátországot a világbajnokság nyitómeccsén. Öttel többször találták el a kaput, mint európai ellenfelük, és jelentősen kevesebbet szabálytalankodtak. Brazília ezzel a ma esti Mexikó-Kamerun találkozóig még biztosan vezeti az A csoportot. A csoport másik meccse mellett este magyar idő szerint 21 órától a Spanyolország-Hollandia találkozóval megkezdődnek a B csoport küzdelmei is, éjféltől pedig Chile találkozik Ausztráliával.

(Fotó: spring.me, mashable.com)

Szólj hozzá

világbajnokság labdarúgás UEFA Brazília Horvátország FIFA Neymar Marcelo Brazuca Niko Kovac Luiz Felipe Scolari Sepp Blatter Nisimura Juicsi