2014. jún 16.

Per Aspera Ad Astra - Út Brazíliába VI.

írta: opragyuri
Per Aspera Ad Astra - Út Brazíliába VI.

F CSOPORT - Az esélyes, az újonc és a többiek

Vasárnap és hétfő este pályára lépnek az F csoport csapatai is. Az esélyesek között emlegetett csapatok közül talán Argentína kapta a legkönnyebben legyőzhető csoportellenfeleket, az első világbajnokságán szereplő Bosznia-Hercegovina, a szeszélyes Nigéria és a továbbjutásra esélytelennek tűnő Irán válogatottjával kell megküzdenie Messiéknek a legjobb 16 közé jutásért. Vajon Lionel Messi végre a hazája színeiben is villogni fog? A magyar bajnokságból egyedüli világbajnoki résztvevő Muhamed  Besic képes lesz megállítani a Barcelona sztárját, ahogy azt a boszniai szövetségi kapitány, Safet Susic állítja? És vajon bele tud-e szólni a továbbjutásért szóló harcba Nigéria és Irán?

vblogo_parametersk_1.jpg

ARGENTÍNA

VB-történelem: Egyértelműen az argentinok rendelkeznek a legszínesebb történelemmel a csoport tagjai közül. Már rögtön az első megmérettetésen, 1930-ban a döntőben szerepelt a csapat, ám a hazai pályán szereplő Uruguay túl nagy falat volt számukra. Újabb kiugró eredményre egészen 1978-ig kellett várniuk a dél-amerikaiaknak, hazai pályán, Hollandiát legyőzve lett világbajnok az Albiceleste. Nyolc évvel később, Mexikóban Diego Maradona vezérletével, egy fantasztikus szólógóllal és "Isten kezével" kísérve jutott fel a csúcsra Argentína, ezúttal NSZK válogatottját megelőzve. Újabb nagy eredményre azóta is hiába vár a kétszeres világbajnok, 1990-ben a "visszavágón" NSZK 1-0-ra verte őket a döntőben, míg a további tornákon idő előtt elvéreztek.

Út Brazíliába: Argentína viszonylag könnyedén, a dél-amerikai selejtezősorozatot megnyerve jutott ki a világbajnokságra. Az Albiceleste szerezte a legtöbb gólt, 35-öt, és 15 gólt kapott, ami viszont több mint a kolumbiaiak által beszedett 13 találat. Ugyan könnyebb dolguk volt az argentinoknak a rendező Brazília távollétében, de a kvalifikációjuk gyakorlatilag 1974 óta biztosított.

Kulcsfigura: Nem lehet más, mint Lionel Messi, aki ezidáig nem tudott kimagasló teljesítményt nyújtani a válogatottban. Szégyenkeznie persze nem kell a kis argentinnak, ám ha az igazán halhatatlanok között akarja tudni magát, vezérszerepet kell betöltenie csapatában. Sok múlhat még a remek formában játszó, friss BL-győztes Di Maríán is.

Legjobb vb-meccs: 1986, Argentína- NSZK 3-2. Az egész tornán zseniálisan játszó, legendás Diego Maradona vezérletével második világbajnoki elsőségét gyűjtötte be az Albiceleste.

 BOSZNIA-HERCEGOVINA           

    

VB-történelem: Első világbajnokságára készül a Sárkányok becenévre hallgató válogatott, így csak eddigi selejtezőbeli próbálkozásaikat tudjuk felidézni. A függetlenségét huszonkét éve elnyerő ország válogatottja ötödszörre vett részt a selejtezőkben, és először járt sikerrel. Folyamatos fejlődést mutatott a csapat, az 1998-as és a 2002-es selejtezők során csupán csoportjuk negyedik helyén végeztek, a 2006-os vébét egy harmadik hellyel, míg a 2010-es tornát már pótselejtező során bukták el.

Út Brazíliába: Domináns módon jutottak ki a bosnyákok Brazíliába, ugyan Görögország ugyanannyi, 25 pontot gyűjtött, mint Dzekóék, ám míg a 2004-es Eb-győztesek 12, addig a parádés csatársorral felálló újonc 30 találatot szerzett! Ennél több gólra csak Hollandia, Németország és Anglia volt képes a selejtezők során. A támadójáték lehet a kulcs Bosznia-Hercegovina sikeres szerepléséhez, a Dzeko, Ibisevic párossal az élen feltehetőleg nem a megszeppent újonc szerepét fogják betölteni csoportjukban.

Kulcsfigura: A már említett Edin Dzeko remek formában van, bajnok volt már a Wolfsburggal és a Manchester Cityvel is, és ő a bosnyák válogatott gólrekordere is, klasszis játékos. Tőle várják a gólokat a szurkolók.

Legjobb vb-meccs: Mivel első világbajnoki összecsapására készül a válogatott Argentína ellen, így egy selejtezőbeli mérkőzést választottunk, mégpedig a Liechtenstein elleni idegenbeli 8-1-es győzelmet.

 NIGÉRIA

VB-történelem: Ötödik világbajnokságukra készülnek a Szuper Sasok, 1994 óta a 2006-os németországi tornát leszámítva állandó részvevők a tavalyi Afrika-Kupa győztesek. A kvalifikációk nem jártak nagy sikerekkel, két-két nyolcaddöntő és csoportkör utáni búcsú a nigériaiak mérlege. Első szereplésükkor, 1994-ben álltak a legközelebb történetük legjobbjához, akkor a későbbi döntős olaszok hosszabbításban ejtették ki az afrikaiakat.

Út Brazíliába: Az afrikai 2. selejtezőkör után Nigéria 3 győzelemmel és 3 döntetlennel jutott tovább a következő körbe, ahol Etiópiát 4-1-el búcsúztatta. Intő jel a Sasoknak, hogy Malawi, Kenya és Namíbia ellen is csak 1-1-es döntetlenre voltak képesek...

Kulcsfigura: John Obi Mikel, a középpálya motorja. A Chelsea-vel már minden jelentős trófeát megnyerő játékos tavaly Nigériát is a csúcsra segítette, parádés teljesítménye is kellett ahhoz, hogy megnyerjék az Afrika-Kupát. Mivel a négy évvel ezelőtti megmérettetés előtt megsérült, így ez lesz az első világbajnoksága a 27 éves Mikelnek.

Legjobb vb-meccs: Első szereplésükkor, 1994-ben álltak a legközelebb történetük legjobbjához, akkor a későbbi döntős olaszok hosszabbításban ejtették ki az afrikaiakat.

 IRÁN

VB-történelem: Nem túl gazdag az irániak világbajnoki múltja sem, három alkalommal mérethették meg magukat a tornán, először 1978-ban, majd 1998-ban és 2006-ban. Mindannyiszor a csoportkörben véreztek el és csupán egyetlen győzelmet arattak, feltehetőleg most sem fog sokkal gyarapodni győzelmeik száma.

Út Brazíliába: Irán válogatottja ugyan nem nyújtott elsöprő teljesítményt a kvalifikáció során, de az utolsó selejtezőkört is sikeresen abszolválta a másik kijutó, Dél-Korea előtt. Beszédes adat, hogy míg a dél-koreaiak 11, míg a pótselejtezőre kényszerülő Üzbegisztán 13 találatot jegyzett, addig Irán 8 gólt tudott szerezni 8 meccs alatt, igaz, csak kettőt kapott.

Kulcsfigura: Nem hemzseg nagy nevektől az iráni keret, legnevesebb játékosuk Dezsagah, aki a német korosztályos válogatottakat is megjárta, ám végül hazája mezét választotta a Fulham középpályása.

Legjobb vb-meccs: Az első és ezidáig egyetlen győzelem az 1998-as franciaországi vébéről. Irán az Amerikai Egyesült Államok csapatát verte meg 2-1-re, ám ez is kevés volt a továbbjutáshoz.

(Fotók: foci-live.hu, hatharom.hu, ujszo.com)

Szólj hozzá

világbajnokság labdarúgás Irán Brazília Argentína Bosznia-Hercegovina Nigéria Lionel Messi Brazuca Muhamed Besic