2014. jún 18.

Brazíliai napló V. - Brazília még nem Ochoaúdott fel

írta: boldizsarmarci
Brazíliai napló V. - Brazília még nem Ochoaúdott fel

Tegnap este a Brazília-Mexikó mérkőzés bebizonyította, mekkora különbség van gólnélküli döntetlen és gólnélküli döntetlen között. Az Irán-Nigéria találkozó néhány nappal korábban a torna eddigi egyik leggyengébb meccse volt, míg a két latin válogatott összecsapása végig lüktető és izgalmas volt, rengeteg helyzettel. Mexikónak is volt esélye megszerezni a győztes gólt, a brazil támadók elé pedig gyakorlatilag flat húzott a zseniális kapus, Guillermo Ochoa. Emellett bemutatkozott a H csoport is, a vártnál nehezebben nyerő belgákkal, és a szintén botladozó oroszokkal.

ochoa_indianexpresscom.jpg

Egy 0-0-s döntetlen is lehet remek mérkőzés, ezt Brazília és Mexikó bizonyította be kedd este a világbajnokság A csoportjának második fordulójában. A meccs legnagyobb tanulsága: ez a brazil csapat nem az a lehengerlő, világverő, joga bonitóval ellenfeleit elsöprő brazil csapat, mint amire mindenki számított. Igaz, hogy a mexikói csapat meglepően szervezetten és jól játszott, és nem hagyott időt, labdát és területet a braziloknak arra, hogy brillírozzanak, de egy világbajnoki címre egyértelműen esélyes csapatnak ezt az ellenfelet be kellett volna darálnia. Egy biztos: a csoportból való továbbjutással nem lehet gondjuk Neymaréknak, ám az egyeneses kieséses szakaszra valamit ki kell találnia Luiz Felipe Scolarinak ahhoz, hogy sikerrel menetelhessenek a hőn áhított döntő felé. Mert ez a játék kevés lesz. (Igaz, nincs kétségünk afelől, hogy Felipao ki is fogja fundálni a megfelelő megoldást.)

Ez még akkor is kevés, ha Mexikó kapujában egy bizonyos Guillermo Ochoa, a francia másodosztályban vitézkedő Ajaccio hálóőre emberfelettit nyújtott. A meccs hőse négyszer is elképesztően nagyot védett, Neymar fejesét szinte lehetetlen módon tolta a kapufára. Megismételte Gordon Banks, az angol válogatott kapusának 1970-ben Pelével szemben bemutatott őrületes védését.

Érdekes egyébként, hogy Ochoáról már négy évvel ezelőtt is ódákat zengtek a világbajnokság előtt, az akkor még otthon, az Américában parádézó zseni Dél-Afrikában viszont még a kispadot koptatta, a veterán Pérez védett. Egy biztos: nagyon meglepne, ha a jó Ochoa a 2014-15-ös klubszezont is a francia másodosztályban kezdené...

Bemutatkozott a torna utolsó csoportja, a H jelű kvartett is. Előzetesen féltettük a belga válogatottat, akit boldog-boldogtalan sötét lónak, titkos esélyesnek kiáltott ki a vb előtt. Egy biztos: a keret ereje alapján tényleg minden idők legerősebb belga csapatáról beszélünk, ám azt is hozzá kell tenni, hogy a keret 90%-ának nincs rutinja nagy nemzetközi tornán, és talán a következő Eb-n vagy világbajnokságon, már beérve, rutinosan még nagyobb esélyesek lehetnek. Nem is játszottak jól Algéria ellen, görcsösek voltak, hiba csúszott folyamatosan az utolsó passzokba, sőt, az afrikaiak egy jogos büntetővel a vezetést is megszerezték. Ezután nem koncentráltak másra, mint a védekezésre, az előny megőrzésére. Nos, sokan elmondták a meccs után, hogy nincsenek megelégedve a belgákkal, és ez a játék kevés lesz. Mi viszont megvédenénk Marc Wilmots csapatát: éppen az mutatja az erejüket, hogy 77 percig hátrányban játszva, görcsösen, nehézkesen is képesek voltak fordítani, és behúzni a nagyon fontos három pontot. Ráadásul a kapitány jó érzékkel cserélt, két friss embere szerezte a két gólt. Úgy érezzük, Fellainiék meccsről meccsre fognak játékba lendülni, és innentől simán továbbjutnak a tizenhat közé, ahol ha elkerülik a németeket, tényleg messzire juthatnak.

fellaini_thestarcom.jpg

Közel sem vagyunk ilyen jó véleménnyel az orosz válogatottról. Az csak egy dolog, hogy Akinfejev a torna legnagyobb, komikus kapusbakijával szerzett vezetést Dél-Koreának, de ennél sokkal nagyobb baj, hogy az oroszok játéka teljesen jellegtelen volt. Nem úgy tűnik, hogy Fabio Capello kihozta volna a maximumot a keret minősége alapján ennél azért többre hivatott csapatból. A csoportból, ha nem is olyan könnyen, mint elsőre tűnt, még továbbverekedhetik magukat, ám a folytatásban nem jósolok nekik nagy jövőt, főleg, hogy a H csoport második helyezettje minden bizonnyal a hollandok mellett a torna eddigi legjobb formáját mutató Németországgal találkozik...

A száraz tények: Brazília második csoportmeccsén sem brillírozott, és nem tudta legyőzni a parádés kapusteljesítménnyel előrukkoló Mexikót az A csoport második fordulójában, így ma este a Horvátország-Kamerun találkozó győztese felzárkózhat az éllovas latin kettősre. A H csoport nyitányán Belgium nagy nehézségek árán szenvedte ki a győzelmet a meglepően jól kezdő Algéria ellen, míg Oroszország a torna eddigi legnagyobb kapusbakija miatt hátrányba kerülve végül 1-1-es döntetlenre végzett Dél-Koreával szemben. Ma a B csoport is folytatja: a fantasztikusan kezdő hollandok Ausztrália ellen biztosíthatják be elsőként helyüket a legjobb 16 között, míg Spanyolország élet-halál harcot vív Chilével a továbbjutásért.

(Fotó: indianexpress.com, thestar.com)

Szólj hozzá

világbajnokság labdarúgás Ausztrália Brazília Dél-Korea Oroszország Spanyolország Belgium Hollandia Mexikó Chile Pelé Neymar Fabio Capello Brazuca Guillermo Ochoa Marc Wilmots Igor Akinfejev