2014. jún 24.

Kékek a Kékek ellen - Celeste VS. Azzurri a továbbjutásért!

írta: boldizsarmarci
Kékek a Kékek ellen - Celeste VS. Azzurri a továbbjutásért!

Hétfő este Brazília és a Horvátországot elképesztő játékkal legyőző Mexikó is csatlakozott a labdarúgó világbajnokság nyolcaddöntőjének immáron nyolcfősre bővült mezőnyéhez. A mai játéknapon pedig a C és a D jelű kvartett tagjai is lejátsszák harmadik csoportmeccsüket, így kiderül, melyik két csapat követi Kolumbiát, valamint Costa Ricát a legjobb tizenhat közé. A C csoportból még mindhárom csapat esélyes a hőn áhított második hely megszerzésére, míg a játéknap legnagyobb érdeklődésével várt összecsapását a D csoportban rendezik. Itt ugyanis nagyon egyszerű a képlet: Costa Rica már továbblépett, míg Anglia biztosan kiesett, így az egymás ellen ki-ki meccselő Uruguay és Olaszország a továbbjutásért néz farkasszemet! Nagy meccs lesz!

italyuruguay.jpg

HÁRMAN EGY HELYRE

Mielőtt azonban rátérnénk a nap meccsére, vessünk egy pillantást a C csoportra! Ahogy azt a torna előtt is megjósoltuk, az egyik legkiegyenlítettebb kvartettről van szó. A csoportból eddig kiemelkedik Kolumbia, akik sima háromgólos sikert arattak a torna egyik leggyengébb csapata, a semmit nem mutató Görögország felett, majd nagy csatában legyőzték Elefántcsontpartot is, így már biztosan továbbléptek a legjobb tizenhat közé. A második helyért azonban ádáz harc várható ma 22 órától. A legjobb pozícióból Elefántcsontpart indul, akiknek Japán legyőzését követően három pontjuk van, így már egy Görögország elleni döntetlennel is nagy esélyük van pozíciójuk megőrzésére. Arra ugyanis kicsi az esély, hogy a szintén az életéért harcoló Japán egynél több góllal győzze le Kolumbiát, még akkor is, ha a dél-amerikaiak már páholyban érezhetik magukat, gólkülönbségük is imponáló (5-1), így nincs veszélyben első helyük. (Jó kérdés, hogy nem akarnak-e inkább másodikak lenni, és elkerülni a nyolcaddöntőben az olasz-uruguayi kettős valamelyikét, bár manapság azt sem hiszem, hogy sok csapat lenne, aki szívesen lépne pályára kieséses meccsen a parádés Costa Rica ellen...) Ám az biztos, hogy ha Drogbáék biztosra akarnak menni, győzniük kell. Hiába a győzelem a görögök egyetlen esélye is, nagy valószínűséggel afrikai rohamokra, és foggal-körömmel bekkelő görögökre lehet számítani, akik szokás szerint arra apellálnak majd, hátha találnak valahogy egy gólt... Az örökmérlegből nem indulhatunk ki, hiszen ez lesz a két csapat első egymás elleni találkozója is. Az afrikai keret ráadásul nagyon együtt van: összekovácsolta őket a Touré testvérek tragédiája. Yaya és Kolo Touré a világbajnokság alatt veszítette el öccsét, aki hosszú ideig küzdött rákbetegségével, és a napokban adta fel a harcot... A testvérek azonban a kerettel maradtak, és a csapattársak ezúttal értük is harcolnak Görögország ellen.

toure.jpg

Kolumbia ellenben háromszor is találkozott Japánnal, a mérleg két gólnélküli döntetlen mellett egy egygólos dél-amerikai siker, ráadásul ez utóbbit játszották valódi tétmeccsen, a 2003-as Konföderációs Kupán. Most sem számítunk gólgazdag meccsre, annak ellenére, hogy a japánoknak nincs vesztenivalójuk, nyílt sisakkal kell rohamozniuk, ami lehetőséget nyújt Kolumbiának a fellazuló védelemmel szemben. 

KLASSZIKUS PÁRBAJ

Sok meglepő eredmény született már így is ezen az eddig minden igényt kielégítő világbajnokságon, a legnagyobb szenzáció azonban minden kétséget kizáróan az előzetesen Halálcsoportnak nevezett D jelű gruppból abszolút outsidernek tekintett Costa Rica sima továbbjutása. Bryan Ruizék általános megdöbbenésre remek, lehengerlő játékkal 3-1-re lelépték a szinte hazai körülmények között pályára lépő Uruguayt, majd folytatták a szinte csodaszámba menő menetelést: sokan kifutott eredménynek vélték győzelmüket, ám Olaszországgal szemben bizonyították, nem volt az! Végig dominálva a meccsen, 1-0-ra győztek, és ezzel biztosan továbbjutottak, kiejtve a két csalódást keltő vereséget szenvedő Angliát. A továbbjutó és a kieső ma este 18 órától tulajdonképpen tét nélküli meccsen lép pályára egymással szemben, így a karibiaknak akár az is belefér, ha "engedik" Angliának a szép búcsút.

A futballvilág szeme azonban magyar idő szerint 18 órakor a natali stadionra szegeződik, ahol a két kékmezes válogatott, a kétszeres világbajnok Uruguay, és a négyszeres első Olaszország feszül egymásnak. A két csapat ellentétes pályát járt be a tornán eddig: a Celeste előbb csúnyán megégett a bravúrcsapat Costa Rica ellen, majd feltámadva, remek játékkal, a sérülésből visszatérő, ihletett állapotban lévő Luis Suárez duplájával legyőzte, és hazaküldte Angliát. A Squadra Azzurra ezzel szemben jó játékkal magabiztos, és önbizalomra okot adó győzelemmel rajtolt Anglia ellen a torna egyik legnagyobb csoportrangadóján, hogy aztán kilátástalan labdatologatással, szinte helyzet nélkül sima vereséget szenvedjenek a közép-amerikaiaktól. Így Uruguay várhatja valamivel jobb állapotban a rangadót, igaz, Cavaniék győzelmi kényszerben vannak, az olaszoknak eggyel jobb gólkülönbsége miatt a döntetlen is elegendő. Hogy mi lesz végül, arra tippelni sem merünk, a hatalmas küzdelem, a taktikus olasz játék, és a lendületes dél-amerikai rohamok azonban szinte garantálható elemek lesznek.

A nagy meccset a két csapat közös történelme is garantálja. Uruguay és Olaszország először az 1928-as olimpián csaptak össze egymással. A két, akkor is sztárcsapatnak számító együttes hosszú menetelés után az elődöntőben találkozott, ahol 3-2-es dél-amerikai győzelem született. Az uruk végül megismételt meccsen az aranyérmet is begyűjtötték, akárcsak a két évvel későbbi, hazai rendezésű első labdarúgó-világbajnokságon.

A két válogatott következő meccsére 42 évet kellett várni. Az 1970-es mexikói Mundial csoportkörében az addigra egyaránt kétszeres világbajnok csapatok 0-0-ra végeztek egymással, és később mindketten tovább is léptek a csoportból. Több barátságos meccs után 1990-ben azonban már az egyenes kieséses szakaszban, a nyolcaddöntőben hozta össze a sors a két csapatot, és a hazai közönség előtt játszó olaszok Rómában sima 2-0-s sikert arattak.

Ezt az összecsapást két barátságos meccs követte a sorban, egy egy-egyes döntetlennel, és egy egygólos uruguayi győzelemmel. A következő tétmeccs pedig nem is olyan régen, a tavalyi Konföderációs Kupa bronzmérkőzésén jött el. A fordulatos, élvezetes találkozót 2-2-es rendes játékidő után Olaszország végül tizenegyesekkel nyerte meg. Nos, ha sok gólt nem is, nagy csatát viszont most is várhatunk, a győzelem pedig ezúttal mindkét oldalon nagyon sokat, konkrétan továbbjutást érne...

(Fotó: uk.eurosport.yahoo.com, vozpopuli.com)

Szólj hozzá

világbajnokság labdarúgás Japán Olaszország Görögország Brazília Kolumbia Uruguay Mario Balotelli Elefántcsontpart Didier Drogba Luis Suárez Andrea Pirlo Brazuca Honda Keiszuke Edinson Cavani