2014. ápr 03.

A Ravasz, az Agy, és két füstölgő puskacső - BL-visszatekintés

írta: boldizsarmarci
A Ravasz, az Agy, és két füstölgő puskacső - BL-visszatekintés

Véget ért a labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntőinek első felvonása. A négy meccsből kettő-három eredménye is eltért a semleges közvélemény által várttól. Az Atletico Madrid barcelonai bravúrjával került nagyon közel a sosem látott elődöntőhöz, a bombaerős Bayern kemény falba ütközött az életéért küzdő Manchester United ellen, a Real Madrid a vártnak megfelelően magabiztosan győzte le az ezer sebből vérző Dortmundot, míg a PSG egy utolsó utáni pillanatban esett góllal nagyon megnehezítette a két évvel ezelőtti győztes Chelsea dolgát. Rövid értékelés, egy pillantást vetve a visszavágók esélyeire.

bl.jpg

A Ravasz (Barcelona-Atletico Madrid 1-1)

Ahogy azt a keddi napról szóló beharangozónkban is említettük, a Barcelona, bár még mindig klasszis csapat, és simán megnyerheti akár a spanyol bajnokságot és a Bajnokok Ligáját is, de a korábbi évekhez képest árnyéka verhetetlen önmagának. Ezzel szemben a Matracosok évtizedes csúcson járnak, a hosszú évek óta tartó szerves fejlődés lassan a tetőpontjára ér. Ez az idei bajnoki tabellán is jól látszik, de talán még szembetűnőbb az Atletico BL-szereplése. A legjobb nyolc közé simán bemasírozó csapat ugyanis Barcelonában is nagyot alakított. Nemhogy megilletődött volna a Camp Nouban, de az 1-1-es döntetlennel (a két csapat szezonbeli mind a négy találkozása döntetlennel ért véget) óriási esélyük nyílt a továbbjutás kiharcolására hazai pályán. Ami pedig igazán intő jel a katalánok számára: nemcsak eredményben, de játékban is tökéletesen kiegyenlített volt a meccs. Sőt, a madridiak vezettek! Így, ha nincs Neymar villanása, még nagyobb lehetne a baj Barcelonában. Ha pedig ezt a játékot tudják hozni Simeone fiai a visszavágón is, hát akkor semmi nem menti meg Messiéket a – magukhoz képest korai – búcsútól.

Az Atletico ezzel a teljesítménnyel igencsak meglepetést szerzett sokak számára. Mi ugyan háromesélyesnek tartottuk a házi derbit, de azért inkább a gránátvörös-kékek mellett voksoltunk volna. Ennek tükrében a Madrid abszolút kiérdemelte a Ravasz címét.

Tipp a visszavágóra: Diego Costa nélkül is veszélyes a madridi támadógépezet, a csapategység pedig szinte felülmúlhatatlan. Nem lesz könnyű meccs az Atletí számára, de behúzzák a győzelmet, és kiejtik a honfitársakat.

Az Agy (Manchester United-Bayern München 1-1)

Ha szigorúan a két csapat szezonbeli formáját vesszük alapul, akkor a forduló legnagyobb meglepetésével állunk szemben. Ha viszont közelebbről vizsgáljuk meg a kérdést, már árnyaltabb a kép. Gondoljunk csak bele: a United közel húsz év leggyengébb szereplését produkálja, esélye sincs a BL-indulást érő helyekre a bajnokságban, méltatlanul búcsúztak a hazai kupákban, és hétről-hétre beszédtéma a menedzser, David Moyes távozása. Az egyetlen terep a bizonyításra a Bajnokok Ligája maradt, ráadásul mikor, ha nem a lassan dinasztiát építő, legyőzhetetlennek tűnő címvédő ellen. A Bayern ezzel szemben rekordokat rekordokra halmoz, már márciusban német bajnok lett, és úgy tűnt, senki nem állhat az útjába. A bajnoki ünneplés miatti kiengedés, és az életéért küzdő ellenfél ugyan komoly kihívás volt, de elsődlegesen úgy tűnt, a bajor sztárklub annyival jobb, hogy ha nem is könnyedén, de győzelemmel veszi ezt az akadályt is.

Ehhez képest a United a meccs legelejétől fogva az életéért rohant, csúszott-mászott a sikerért, és tényleg mindent megtett önmagáért, és mesteréért is. Vidics góljánál úgy tűnt, összejön a bravúr, ám néhány perccel később Bastian Schweinsteiger lehűtötte a kedélyeket. Ha a meccs egészét nézzük, mégis hatalmas dicséret illeti a Vörös Ördögöket, mert nem hagyták, hogy a Bayern domináljon ellenük. A müncheniek végig úgy néztek ki, mint akik az udvarias nyilatkozatok ellenére sokkal könnyebb meccsre számítottak, és az idő haladtával egyre nehezebben tudtak mit kezdeni a szembejövő fallal. Az eredmény ugyan rájuk nézve hízelgő, de közel sem lesz egyszerű dolguk a müncheni visszavágón sem, főleg, mert nélkülözniük kell a rossz lapjárású Schweinsteigert és Martinezt. Ennek ellenére úgy gondoljuk, még mindig a Bayern képviseli a legkomolyabb játékerőt a nyolc között, így ők az Agy.

Tipp a visszavágóra: A United megcibálta az oroszlán bajszát, és a Bayern otthon ezért arra készül, hogy elhelyezze ellenfelét a darálóban, és ízes bajor kolbászt készítsen belőlük. Ha ez nem is valósul meg, de a bőrnadrágosok kétszer nem követik el ugyanazt a hibát, és győzelemmel lépnek tovább az elődöntőbe, míg Rooneyéknak marad a tisztes, tapsot érdemlő búcsú.

és két füstölgő puskacső (Real Madrid-Borussia Dortmund 3-0, Paris SG-Chelsea 3-1)

A két sima, három rúgott gólos ágyúzás közül a Realé a kevésbé meglepő. A Dortmund nagyon messze jár tavalyi önmagától, a német bajnokságban is bakit bakira halmoz, tele van sérültekkel, elvesztette Götzét, és Lewandowski is fél lábbal már a Bayernben jár. A madridiak pedig Carlo Ancelotti irányításával az eddigieknél is egységesebbek, remek, látványos, és nagyon eredményes játékot játszanak, talán a Bayern elsőszámú kihívói az idei sorozatban. Bale, Isco, és a menetrend szerinti Ronaldo-találat le is rendezte a továbbjutás kérdését, ráadásul a portugál ezzel újabb önbizalom-löketet kapott, hiszen utolérte a nagy rivális Lionel Messit az egy szezonon belül szerzett BL-gólok számában (14 gól, ráadásul ehhez mindössze hét meccsre volt szüksége a friss Aranylabdásnak). Itt még Jürgen Klopp képességei, és fanatizmusa sem segített.

A PSG-Chelsea találkozó végeredményére már inkább felkapta a fejét az ember. Elsőre úgy gondolhattuk, a meccsben benne van a döntetlen, vagy a minimális hazai különbség. A párizsiak az Atleticóhoz hasonló, szerves fejlődésen mennek keresztül, nagyon egységesek, és bombaerős a keretük. A Chelsea pedig mindig, minden fronton szívósan harcol, ráadásul José Mourinhóval visszatért a tökélyre fejlesztett védekezés és a taktikus játék is, így bárki számára nehéz ellenfél. A PSG hamar vezetett, a jogos büntető utáni egyenlítés viszont nagyon kényelmes helyzetbe hozta a londoniakat. Olyannyira, hogy elkényelmeskedték a meccs folytatását. Az újabb párizsi gól szinte értelemszerűen következett a játék képe alapján, a 2-1 viszont igencsak jó eredmény lett volna a Chelsea számára. Már láttam magam előtt Mourinhót a sajtótájékoztatón, ahogy azt ecseteli, milyen taktikusan és jól játszottak, és a vereség ellenére egyértelmű esélyesei a párharcnak, ha a bírók sem lesznek ellenük. Ehhez képest jött a hidegzuhany, Pastore bravúros egyéni megmozdulása után a jó José feldúltan tűnt el az öltözőfolyosón. Volt is oka a dühre, csapata 93 perc játék után egy pillanat alatt sodródott a kiesés szélére.

Tipp a visszavágókra: A Real Madrid továbbjutása már eldőlt, a Dortmund azonban fanatikus hazai közönsége előtt a végsőkig harcolni fog, így a győzelem, de akár a kétgólos győzelem sem kizárt, a királyiak viszont egy rúgott góllal rövidre fogják zárni a kérdéseket. A Chelsea szintén a végsőkig harcol majd a továbbjutásért a Stamford Bridge-en, mellettük szól a rutin is, így egy nagyon kiélezett visszavágó, és a hosszabbítás sem elképzelhetetlen, de valószínűleg azért a párizsiak nem engedik ki a kezükből az elődöntőt.

 (Fotó: attackingsoccer.com)

Szólj hozzá

labdarúgás Barcelona Chelsea PSG Bajnokok Ligája Manchester United Real Madrid Bayern München Atletico Madrid Borussia Dortmund Paris SG